Elly Prins Machine Quilting

De kleuren springen je tegemoet zodra je de deur opent. Je stapt namelijk binnen in de wondere wereld van het quilten. Dat gebeurt sinds kort op de nieuwe locatie aan de Rokkeveenseweg 20. Daar houdt eigenaresse Elly Prins, op 11 en 12 februari open huis met haar bedrijf Elly Prins Machine Quilting.

Let op: Elly Prins Machine Quilting is verhuisd

“Het begon 22 jaar geleden met één machine”, zegt Elly en wijst naar de plek waar nu drie Bernina longarm quiltmachines staan. Toen haar zus emigreerde naar Canada zag ze voor het eerst een longarm quiltmachine. “Die had je toen nog niet echt in Europa. Er was er één in België. Die kon ik gelukkig overnemen. Daar begon ik mee in de garage van mijn ouders in het Dorp.”

Elly Prins Machine Quilting

VERHUIZING
Het vorige pand aan de Rokkeveenseweg 44B werd op 17 januari, na vijf jaar, verruild voor nummer 20. De straatnaam bleef hetzelfde, want het nieuwe pand is slechts een paar meter verderop. Elly heeft er wel een veel grotere ruimte voor terug, liefst 260 vierkante meter. Haar atelier met producten is vier dagen per week open: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

DRIE LAGEN
Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. Patch betekent lapje stof. Quilten is een handwerktechniek waarbij twee lagen stof en een tussenvulling met een stiksteek op elkaar worden genaaid. Zo kun je er een sprei, pannenlap, knuffeldeken, wand-, tafel- of boxkleed en nog veel meer van maken. “Deze machine is computergestuurd en kan honderden verschillende patronen quilten. We doen overall patronen, freehand quilting, maar ook machinaal sandwichen. Meestal leveren mensen hun zelfgemaakte top in. Wij zoeken er een tussenlaag en achterkant voor. De longarm quiltmachine is een naaimachine op wielen. Bij naaien op een naaimachine beweeg je de stof en nu is de stof opgespannen en beweegt de naaimachine.”

UNIEKE COLLECTIE
Elly beschikt over meer dan 2500 quiltstoffen. Ook heeft ze meer dan 400 dubbelbrede stoffen. “Deze stoffen van 2.75 meter breed zijn bijvoorbeeld voor aan de achterkant van een grote beddensprei. Wij zijn de enige in Nederland met zo’n grote collectie.” Voor kleinere objecten zijn quiltstoffen van 1.10 meter breed. Ook heeft ze meer dan 20 soorten tussenvullingen.Verder beschikt ze over alle soorten quiltbenodigdheden, zoals garens, potloden, linialen, snijmatten en rolmessen.

CURSUSSEN
Er worden veel patchwork- en quiltcursussen gegeven aan beginners, gevorderden en ervaren quilters. Deze worden gegeven door gastdocenten of door Elly zelf. Dat kan op de traditionele manier (met de hand) of moderne manier (machinaal). Naaimachines kunnen geplaatst worden op SewEzi naaimachinetafels. Deze naaimachinetafels van SewEzi zijn speciaal gemaakt voor naaimachines, die tien centimeter lager komen te staan, om nek- en schouder-klachten te voorkomen. Van deze SewEzi naaitafels is Elly de importeur voor Europa. Zie www.sewezi.nl

VRIJWILLIGERS
Met een vast team van 5 personeelsleden en een aantal vrijwilligers is het bedrijf geworden wat het nu is. “Zonder hen had ik dit niet kunnen doen!”

OPEN DAGEN  -  Op 11 en 12 februari houdt Elly van 10.00 - 16.00 uur open dagen op zowel de nieuwe als de oude locatie. Kijk voor meer informatie over de open dagen en Elly Prins Machine Quilting op de website!

ELLY PRINS MACHINE QUILTING
Rokkeveenseweg 20
2712 XZ Zoetermeer
079 - 361 60 20
info@machinequilting.nl
www.machinequilting.nl