Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 5 - JULI 2021

Louwers advies

Ruim een jaar geleden werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld door Chinese virologen. Wereldwijd heeft het virus een enorme impact op de economie en sociaal vlak. Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door het lamleggen van de economie, terwijl andere noodgedwongen nieuwe kansen creëerden. Landelijke maatregelen die ondernemers financieel ondersteunden, boden perspectief. Het zijn echter geen structurele oplossingen, al hielden ze bedrijven en zzp‘ers wel overeind. Hoe ziet het post coronatijdperk er volgens fiscaal econoom Jan Louwers uit?

Lange betalingsregeling voor belastingschulden uit coronatijdperk mogelijk!

“Door de versoepelingen kunnen ondernemers eindelijk weer ondernemen, maar ze zullen ook moeten inspelen op een andere economie,” vertelt Jan. “We staan ze dan ook met raad en daad bij tijdens het postcorona tijdperk. Zo hebben vele ondernemers tijdens de coronacrisis schulden bij de belastingdienst opgebouwd, waarvoor bijzonder uitstel van betaling en aansluitend verlenging daarvan is aangevraagd. Deze schulden moeten vanaf 1 oktober 2022 worden betaald in 60 termijnen. Om voor deze betalingsregeling van 60 maanden in aanmerking te komen is het essentieel dat aangifteverplichtingen en belastingschulden welke ontstaan vanaf 1 juli 2021 weer op tijd gedaan en betaald worden. Doet een ondernemer dit niet, dan vervalt de betalingsregeling en moeten alle openstaande aanslagen in een keer worden betaald.

Louwers advies

ROARING TWENTIES IN ZICHT!
“Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft onderzocht hoe de economie zich ontwikkelt na pandemieën. Net als pestepidemie in de middeleeuwen en de Spaanse griep in 1918 zal ook deze pandemie gevolgd worden door een bewogen decennium. Gekscherend wordt dit ook wel bestempeld als de tweede “Roaring Twenties”. Grootschalige pandemieën lijken misschien onnatuurlijk en vreemd. Ze zijn dus niet nieuw voor de mens, maar ze zijn wel nieuw voor ons. Ook nu verwacht ik dat de economie zich na deze coronapandemie herstelt. Tijdens een crisis worden mensen inventief en zijn nieuwe technologieën in versneld tempo ontwikkeld. Scholen hebben in anderhalf jaar tijd megastappen gezet in de ontwikkeling van digitaal onderwijs. (Gedeeltelijk) thuiswerken en online shoppen lijken een blijvertje. Nu een groot deel van de bevolking in Nederland in ieder geval de eerste vaccinatie heeft kunnen ontvangen en er steeds meer beperkende maatregelen vervallen, is de verwachting dat de economie toch nog zal stijgen. Verder verwachten we dat de IT-sector en entertainmentindustrie explosief zullen groeien. Mensen zoeken elkaar weer op, organiseren uitstapjes en feestjes, gaan uit eten en op reis.”

NIEUWE DYNAMIEK
“Er zal dus een nieuwe dynamiek ontstaan na corona. Een dynamiek die zal leiden tot veranderingen bij consumenten in het koopgedrag en bij bedrijven in hun businessmodel. Sommige bedrijven zullen er beter uitkomen dan andere. Gelukkig zijn de meeste ondernemers opportunistisch. Tijdens een crisis ontstaan er ook vragen. We denken vooral mee en adviseren vervolgens op bedrijfseconomisch niveau. Hoe zie je de toekomst en welke fiscale adviezen kunnen weer voor nieuwe dynamiek  in jouw branche zorgen? Sneller dan verwacht zal de economie zich dus herstellen. Al zullen we misschien nog even geduld moeten hebben totdat iedereen gevaccineerd is.”

Vlak voor het ter pers gaan, ziet het er naar uit dat deze regeling voor uitstel van betaling wederom is verlengd tot 1 oktober 2021.

 

Julianalaan 23
2712 CB Zoetermeer
079 - 342 99 42
info@louwers.net
www.louwers.net