Mijn Zaak Zoetermeer starterskrant

woordgieter

“Ik giet woorden in zinnen”, steekt Ellen Richter van wal. “En ik doe niets liever. Schrijven deed ik als kind al graag: dagboeken vol en brieven naar penvriendinnetjes over de hele wereld. Nooit gedacht dat ik er ook echt mijn vak van zou maken.” Tot voor kort, want toen volgde Ellen haar hart én de  Avondschool. Het resultaat? Haar eigen tekstbureau De Woordgieter.

Ellen Richter zit in een flow na EigenBaas Avondschool

Tijdens de Eigenbaas Avondschool bij Ter Zake het Ondernemershuis werken starters uit de regio Zoetermeer aan hun ondernemersvaardigheden en -plan. Daarbij worden zij begeleid door specialisten, ervaren docenten en doorgewinterde ondernemers. Ellen begon in oktober 2017 aan deze 10-weekse cursus. “Met twee bijeenkomsten per week was dat vrij intensief, maar zó leerzaam”, vertelt de kersverse onderneemster. “Ik heb er echt geleerd om mijn verhaal te vertellen en er heel veel zelfvertrouwen uit gehaald. Je zit er met gelijkgestemden en dat betekent veel herkenning en lol!”

GEWOON DOEN
Sinds Ellens ‘afstuderen’ van de EigenBaas Avondschool, druppelen de opdrachten binnen. Met een grote glimlach vertelt De Woordgieter: “Ik kan mijn lol niet op. Inmiddels heb ik beleidsstukken voor de gemeente en manuscripten geredigeerd, interviews voor artikelen gehouden en uitgewerkt en geschreven voor een wijkkrant van Zoetermeer. Als je voelt dat dít is wat je wilt en het gewoon doét, dan kom je er dus ook. Misschien is dat nog wel het belangrijkste dat ik tijdens de opleiding bij Ter Zake het Ondernemershuis leerde.”

woordgieter

SCHRIJVERSBLOED
Gevraagd naar de drive, laat Ellen weten dat een vriend een tijd geleden vroeg of ze zijn boek wilde redigeren. “Ik schreef en redigeerde al een hele tijd allerlei teksten, maar pas toen ik zat te puzzelen met zijn woorden, besefte ik opeens dat dít precies was wat ik wilde doen. Toeval of niet: mijn baan hield niet veel later op met bestaan en het was dus nu of nooit. Blijkbaar kruipt schrijversbloed toch waar het niet gaan kan.”

THE FIRE, LE FEU, EL FUEGO …
Maar dat is lang niet alles wat De Woordgieter met tekst doet. Ellens liefde voor het Nederlands uit zich ook in het vertalen van teksten vanuit - en naar - het Engels, Spaans en Frans. Zij studeerde midden jarig negentig al af van de opleiding Vertaler aan de Hogeschool Maastricht en werd daarna bovendien beëdigd vertaler. “Heerlijk om met taal bezig te zijn! Ik vertaal juridische stukken voor bedrijven, maar net zo lief een diploma voor studenten die naar het buitenland gaan of een gedicht voor een romantische ziel. En omdat je in het leven eigenlijk nooit uitgeleerd bent, studeer ik nu ook aan de Schrijversacademie en werk ik aan een autobiografie.”

Dat Ellen in een flow zit na het volgen van de  Avondschool, mag duidelijk zijn. Hoe zij dat exact ervaren heeft, lees je volgend jaar in haar boek!

DE WOORDGIETER
Ellen Richter ís De Woordgieter. Met haar tekstbureau was zij één van de deelnemers aan de EigenBaas Avondschool. Met tien jaar redigeren, schrijven en vertalen (van en naar het Engels, Frans en Spaans) op zak, gaat De Woordgieter nu op eigen kracht verder. Haar missie als ‘eigen baas’? Jouw tekst zó verwoorden dat de boodschap feilloos duidelijk wordt. 

Offenbachrode 31
2717 DJ Zoetermeer
06-34852606
ellen@woordgieter.nl
www.woordgieter.nl