Mijn Zaak Zoetermeer starterskrant

Wethouder Jan Iedema

Maar hoe pak je het aan en waar moet je beginnen? Starters en zzp‘ers beseffen lang niet altijd dat ondernemen een kwestie van pionieren en doorzetten is. Vallen en weer opstaan zijn onlosmakelijk aan de start van een eigen bedrijf verbonden. Gelukkig staan starters er niet alleen voor! Ter Zake Het Ondernemershuis organiseert samen met de gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland jaarlijks de Regionale Startersavond. Op 21 november 2018 vond de vierde editie plaats bij Dekker Zoetermeer. Klaar om te ondernemen?

Eigen baas. Dé droom van veel mensen.

Alle relevante disciplines waren aanwezig om hun kennis en ervaring met de starters te delen. Zo was er een informatiemarkt met meer dan dertig standhouders waaronder Stichting Ondernemersklankbord, de onder-nemersvereniging RVOZ, de Belastingdienst en Stichting ZZP-Nederland. Ondernemerscoach Irma de Graaff van Ter Zake interviewde enkele ondernemers over hun start. Wat zijn de valkuilen en welke tips willen zij met de starters delen? Ook konden er verschillende workshops gevolgd worden. Jan Iedema, sinds mei 2018 wethouder van Zoetermeer met Economie in zijn portefeuille, opende deze inspirerende avond boordevol informatie en boeiende workshops.

“Als voormalig ondernemer vind ik het geweldig dat ik nu als wethouder kan meebouwen aan onze mooie stad. Een stad die een goed ondernemersklimaat in het bloed heeft zitten. In drie generaties heeft Zoetermeer zich ontwikkeld van twee kleine boerendorpjes naar de stad die het nu is. Levendig en midden in de Randstad waar 125.000 mensen wonen en werken. Dat is een fenomenale prestatie. Zoetermeer is dus een heel bijzondere stad met een ideaal klimaat voor (startende) ondernemers.”

startersavond

GELOOF NIET IN DE GEGEVEN OMSTANDIGHEDEN!
“Mijn motto: Geloof niet in de gegeven omstandigheden, geldt zeker voor starters. Mensen zijn vaak geneigd om te denken vanuit het nu en passen zich vervolgens aan. Als ze dat gegeven kunnen loslaten, is alles mogelijk. Hoe wil je het aanpakken, als je het voor het zeggen hebt? Een kwestie van denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Aanpassen kan altijd nog. Het is een manier van denken die resulteert in innovatie waarmee de starter zich kan onderscheiden van de concurrentie. Het werken aan een droom is gewoon bijzonder. Thuis met wat vrienden aan de tafel praten over “een gat in de markt” is wat anders dan het echt doen. Ik heb dan ook ontzettend veel respect voor starters. Ze geven alle zekerheden op en hebben heel veel doorzettingsvermogen nodig voor het laten slagen van hun droom.” 

JE STAAT ER ALS STARTER NIET ALLEEN VOOR! 
“De Startersavond biedt inzicht in het ondernemen. Je start namelijk niet zo maar een eigen bedrijf. Er worden handvatten en spelregels aangereikt waar starters daadwerkelijk iets aan hebben. Zo zijn er workshops over o.a. belastingen, acquisitie, succesvol pitchen en het opzetten van een financiële administratie. Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Een goede ondernemer moet keihard werken in voor- en tegenspoed. Ik ben hartstikke trots op alle starters en ik wil hen twee boodschappen meegeven. Starter zijn is echt een vak en je bent niet alleen. Vanuit Ter Zake organiseren we netwerkbijeenkomsten, bieden we faciliteiten en mogelijkheden om met elkaar in verbinding te komen en stimuleren we het delen van kennis over ondernemen. De Regionale Startersavond is daar een voorbeeld van. Dus ben je klaar om te ondernemen?” Wij zien je graag, na deze avond, in Ter Zake Het Ondernemershuis!”, besluit wethouder Jan Iedema.