Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 9 - SEPTEMBER 2023

my cup of vinyl

Met deze memorabele woorden opende wethouder Jan Iedema, die zelf ook verzot is op oude lp’s, 14 september jl. platenwinkel My cup of vinyl aan de Dorpsstraat. Oorspronkelijk komt de initiatiefneemster Cemile Tastekin uit Nijmegen. Na een hbo-studie muziekmanagement startte zij een boekingskantoor voor muzikanten. Dat avontuur bleek geen succes door de combi van gezin en 24/7 met muziek bezig zijn. De liefde bracht haar uiteindelijk naar Zoetermeer.”

“Zoetermeer heeft een burgemeester, wethouders en nu ook een platenbaas!”

“MY CUP OF VINYL” IS EEN DROOM DIE UITKOMT
“Het overlijden van mijn vader, een jaar geleden, resulteerde in veel verdriet en een burn-out,” vertelt Cemile. “Je gaat dan nadenken. Wat wil ik nog in m’n leven? Zowel mijn partner als ik zijn gepassioneerde verzamelaars van langspeelplaten oftewel lp’s en onze collectie werd steeds groter. Vorig jaar ontstond het idee om een platenwinkel te beginnen. Waarom niet? Het was gewoon “My cup of tea”. Zo is ook de naam ontstaan. Uiteraard heb ik uitgebreid research gedaan bij verschillende platenwinkels waar ik als verzamelaar regelmatig kwam. Hoe hebben jullie het aangepakt? Daar heb ik veel van geleerd.”

my cup of vinyl

TER ZAKE HET ONDERNEMERSHUIS STIMULEERT & VERBINDT
“Na alle research ga je afpellen. Welke haken en ogen kleven er aan het ondernemerschap? Informatie inwinnen bij de gemeente bleek de volgende stap. Vervolgens kwam ik in contact met starterscoördinator Irma de Graaff van Ter Zake Het Ondernemershuis. Dat voelde als een warm bad. Zij deelde haar kennis en ervaring op het gebied van het ondernemerschap. Zo hebben we uitgebreid gesproken over mijn concept en Irma was de spin in het web. Zij bracht mij ook in contact met de gemeente voor de aanvraag van vergunningen. Met haar tips en advies kon ik gestructureerd verder.”

MUZIEK DOET IETS MET JE GEVOEL
Tweedehands platen zijn populair bij jong en oud. Hoe komt dat eigenlijk? “Mensen hebben herinneringen aan bepaalde platen en muziek doet iets met je gevoel. Dat geldt ook voor jongeren die hier oude artiesten ontdekken. Verder zijn er ook klanten die lp’s verzamelen voor de artistieke waarde van de hoezen. We hebben meer dan zesduizend lp’s en ongeveer vijfhonderd singles in allerlei genres die op alfabetische volgorde gesorteerd staan. Verder hechten we veel waarde aan duurzaamheid en verbinding. Zo verkoop ik wat vintage spulletjes en van twee oude trappen hebben we stellingkasten gemaakt. We hebben zelfs een koffie/theehoekje gecreëerd voor klanten die met elkaar aan de praat raken. My cup of vinyl ademt sfeer en nostalgie uit en daarom passen we zo goed in de Dorpsstraat.”

WALHALLA VOOR PLATENVERZAMELAARS
Na het interview vroeg ik een klant, die inmiddels een uur aan het snuffelen was, wat hij leuk vond aan deze platenwinkel. “Met smart heb ik gewacht op de opening,” vertelt platenverzamelaar de heer Brinkman. “Naast de nostalgie die het afspelen van een plaat oproept, is het geluid van een lp veel warmer. Daar kan Spotify niet aan tippen. Online kun je natuurlijk ook platen kopen, maar ik wil een plaat voelen en kijken wat ermee gebeurd is. Soms staat er zelfs een handtekening van de artiest op. Dat maakt een plaat bijzonder. Verder kopen ze hier ook platen in. Voor mij is deze platenzaak het Walhalla van Zoetermeer.”

MY CUP OF VINYL
Dorpsstraat 115 T
2712 AE Zoetermeer
mycupofvinyl@gmail.com
Instagram: mycupofvinyl

TER ZAKE HET ONDERNEMERSHUIS
Markt 3
2711 CZ Zoetermeer
079 - 346 97 00
info@tzho.nl
www.tzho.nl