Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 5 - 2024

MEIJER EN VAN EERDEN

Als onderdeel van het architecten- en ingenieursbureau voert Meijer & Van Eerden Adviesbureau al ruim dertig jaar bouwkundige inspecties uit. Naast bouwkundig inspecteur is Robbert Lantrok, sinds de invoering van het energielabel in 2008, ook energieadviseur. Bouwfysica liep als een rode draad door zijn opleiding en carrière. Vermindering van het energieverbruik is inmiddels een hot item. Sinds 1 januari 2023 moeten panden met een kantoorfunctie groter dan 100 m2 namelijk minimaal beschikken over een geldig energielabel C. Daar wordt op gehandhaafd. Overigens wordt voor 2030 voor bestaande kantoorgebouwen gestreefd naar energielabel A.”

Voldoet uw kantoorpand al aan de eisen van Energielabel C?

NOODZAAK TOT VERDUURZAMING IS AANZIENLIJK VERSNELD
De verplichting is een maatregel die voortkomt uit de doelstellingen van het Energieakkoord en de daarop volgende wijziging van het Bouw-besluit. “Zoals bekend speelt er momenteel veel op het gebied van energie en klimaat wat de noodzaak tot verduurzaming aanzienlijk versnelt,” vertelt energieadviseur Robbert.

NUT ENERGIELABEL
“Kopers of huurders kunnen aan het energielabel direct zien hoe energie-zuinig het kantoorpand is. Een energiezuinig gebouw biedt meer comfort, minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Als energieadviseur toetsen we bedrijfspanden en appartementencomplexen aan de drie energie-indicatoren in de Energie Prestatie berekening: energiebehoefte, primair fossiel energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie. Het voordeel van een gunstig energielabel is duidelijk. De energiekosten verminderen en gebouwen met een gunstig label liggen gewoon beter in de markt.”

MEIJER EN VAN EERDEN

ENERGIELABEL VERBETEREN
“Na het bepalen van de energetische kwaliteit van het pand gaan wij aan de slag om verbetermaatregelen te bepalen. Dit doen we onder andere door te finetunen c.q. “fitten” aan de hand van uw bestaande energie-rekening. Vervolgens gaan we met u in overleg om een maatwerkadvies op te stellen, waarbij we vanzelfsprekend rekening houden met de gewenste doelstellingen. Het energiegebruik van een kantoorgebouw beperken is de eerste stap van verduurzaming, zoals het isoleren van de gebouwschil en gelijktijdig het aanpassen van de installaties. Denk hierbij aan het isoleren van de gevel, dak, vloeren en het plaatsen van ledverlichting, warmtepomp, zonnepanelen enzovoorts.”

TOE AAN  MAATWERK-ADVIEZEN?
“We zien dat de markt streeft naar energiezuinige gebouwen of BENG: Bijna Energie Neutraal Gebouw. Toe aan minimaal energielabel C of wellicht BENG? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over het opstellen van uw energielabel,” besluit Robbert.

MEIJER EN VAN EERDEN
Signaalrood 1
2718 SH Zoetermeer
079 – 316 57 10
info@meijervaneerden.nl
www.meijervaneerden.nl