Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 7 - OKTOBER 2021 GEZONDHEID

sms Rijnland

Lars Bakker werkte ruim acht jaar fulltime als fysiotherapeut en medisch coördinator bij de jeugdopleiding en het beloftenteam van ADO Den Haag. Verder was hij ook een aantal jaren werkzaam in de hockeywereld op het hoogste niveau. Met zijn achtergrond kun je gerust stellen dat hij gespecialiseerd is in sportrevalidatie. Sinds maart 2021 is hij als fysio-therapeut en echografist actief bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten. In welke sportblessures is het SMC gespecialiseerd en hoe pakken zij dit traject aan?

(Top)sporters die actief willen revalideren zijn in goede handen bij SMC Rijnland fysiotherapeuten

“Sporten is gezond, maar leidt helaas regelmatig tot blessures en peesontstekingen. Bij voetbal en hockey komen kruisbandblessures het meest voor en eigenlijk is kruisbandrevalidatie, naast spier- en peesrevalidatie, mijn expertise,” vertelt Lars. “De juiste diagnose stellen is essentieel voor een effectief behandeltraject op maat. Bij twijfel raadplegen wij de juiste specialisten voor nader onderzoek. De uitgebreide intake begint dan ook altijd met een vraaggesprek over het ontstaan van de sportblessure. Wat is er precies gebeurd? Welke klachten heb je? Wat is het verloop en hoe lang heb je er al last van? Hoe dik is bijvoorbeeld de knie? Kun je al buigen en/of strekken? We willen tijdens de intake het klachtenbeeld zo duidelijk mogelijk in beeld brengen waarbij we eigen protocollen hanteren die we op basis van recent wetenschappelijke kennis en onze uitgebreide ervaring hebben opgesteld. Indien noodzakelijk bekijken we met een echo de aard en de locatie van het letsel. Uiteindelijk ontstaat er zo een duidelijk beeld en kunnen we het actieve sportrevalidatietraject starten.”

sms Rijnland

SPORTREVALIDATIE IS MAATWERK
“Ieder sportrevalidatietraject is maatwerk en afhankelijk van realistische doelstellingen. Ben je een (top)sporter die weer op niveau wil terugkomen of wil je dagelijks een lange wandeling kunnen maken? Kortom, wat is de beste aanpak voor jou? Actieve motivatie en de juiste leefstijl behoren naast de oefeningen in onze praktijk ook tot het traject. Verder testen we regelmatig de progressie. Hoe staan coördinatie, beweeglijkheid, snelheid en kracht ervoor? Kunnen we al naar een volgende stap? Meten is weten. Zo komen patiënten uiteindelijk verder in het herstelproces. Naast het werken aan de doelstellingen zijn preventie en voorlichting van blessures ook onderdeel van de behandeling. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Afhankelijk van de sportblessure zijn er diverse methoden om een behandeling te ondersteunen zoals de Shockwave- en Epte-therapie in combinatie met de Flywheel krachttraining.”

ACTIEF REVALIDEREN
“We zien langzamerhand steeds meer (top)sporters in onze praktijk. Op bijgaande foto’s demonstreert een hockeyster uit Zoetermeer hoe actief revalideren eruit kan zien. Zij heeft haar kruisband gescheurd en is geopereerd. Inmiddels zijn we acht weken verder en ze boekt al duidelijk progressie. Haar beweeglijkheid is goed en ook haar kracht komt steeds meer terug. Dat zien we o.a. aan de spieromvang. Ze fietst, wandelt, werkt en gaat weer naar school. Haar volgende doel is weer kunnen rennen. Onze ervaring met (top)sportrevalidatietrajecten willen wij graag delen met onze patiënten. Niet alleen topsporters, maar ook recreatieve sporters die actief willen revalideren zijn hier dus van harte welkom,” besluit Lars.

Violiervaart 22
2724 VR Zoetermeer
079 - 500 17 92
info@smc-rijnland.nl
www.smc-rijnland.nl