Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 1 - MAART 2020

LANGELAND PLASTISCHE CHIRURGIE

Veel mensen associëren plastische chirurgie met esthetische chirurgie oftewel cosmetische operaties zonder medische noodzaak,” vertelt plastisch chirurg Julia Zguricas van het LangeLand Ziekenhuis. “Niets is echter minder waar. Slechts 20% van onze werkzaamheden behoort tot de esthetische chirurgie. Ons werkgebied reikt dus veel verder. Sinds maart 2015 is de afdeling plastische chirurgie gevestigd aan de Europaweg 151 waar we nauw samenwerken met de afdeling dermatologie van de LangeLand Huidkliniek. Een krachtenbundeling die naast esthetische chirurgie garant staat voor specialistische en verzekerde zorg op het gebied van handchirurgie zoals de behandeling van onder meer artrose, reuma, huid-, pees-, en zenuwbeschadigingen van de hand én reconstructieve chirurgie zoals borstcorrecties en gelaatsreconstructies.”

Plastische chirurgie kent geen anatomische grenzen!

“De meeste handchirurgen in Nederland zijn van oorsprong plastisch chirurg. Je moet dus eerst medisch specialist zijn. Eigenlijk is handchirurgie een bijzondere specialisatie. Sinds een paar jaar kunnen ook orthopeden en traumatologen een extra opleiding volgen van twee jaar om zich erin te specialiseren. Als je genoeg ingrepen hebt verricht en proeven van bekwaamheid hebt afgelegd, dan ontvang je een Europees erkend certificaat. Mijn collega plastisch chirurg John van der Werff en ik zijn inmiddels Europees gecertificeerd en je kunt hier dus met een gerust hart naar ons toe komen met handproblemen. Veel mensen weten dat helaas nog steeds niet. Zo kwam er enkele weken geleden een mevrouw via de huisarts bij mij met een hardnekkig handprobleem.”

NA ACHTTIEN JAAR WERD EINDELIJK DE JUISTE DIAGNOSE GESTELD
“Achttien jaar geleden ontstond mijn handprobleem uit het niets met een pijnlijk vingertopje,” vertelt Bianca Oostdijck uit Zoetermeer. “Allereerst werd ik door de huisarts verwezen naar de orthopeed, maar diverse onderzoeken naar o.a. reuma leverden niets op. Zo zijn er foto’s met en zonder contrastvloeistof, een MRI-scan en echo’s gemaakt. Helaas kwam er niets uit. Vervolgens werd ik naar de neuroloog en een revalidatiearts verwezen, omdat ze dachten aan RSI. Ondertussen beïnvloedde de pijn mijn dagelijkse leven. Mijn kinderen konden bijvoorbeeld mijn rechterhand niet vasthouden, dan schreeuwde ik het uit van de pijn. Inmiddels was de continue pijn zelfs opgeschoven naar mijn elleboog. Artsen en specialisten vertelden mij dat ze geen aanwijsbare oorzaak konden vinden en ik moest maar leren leven met vermoedelijk een chronische peesontsteking.”

LANGELAND PLASTISCHE CHIRURGIE

GOEDE SAMENWERKING & VOORLICHTING ZIJN ESSENTIEEL
“Half december 2019 verwees de huisarts me tot mijn verbazing naar plastisch chirurg Julia Zguricas. In eerste instantie had ik geen idee wat ik bij haar te zoeken had. Onder het mom: “Baat het niet dan schaadt het niet! Ben ik toch maar gegaan. Julia hoorde mijn verhaal aan, stelde een paar vragen en binnen vijf minuten stelde ze met 100% zekerheid een diagnose. Het bleek een glomus tumor, een zeldzame goedaardige tumor onder mijn nagel te zijn. Het was voor haar zo klaar als een klontje. Binnen twee dagen werd de tumor onder mijn nagel via een eenvoudige poliklinische ingreep verwijderd. Eindelijk ben ik weer pijnvrij en dat is natuurlijk fantastisch! Was ik maar eerder naar een handchirurg gegaan.” “Het is gewoon van belang dat huisartsen handproblemen leren herkennen, zodat zij specifieker kunnen doorverwijzen. Een kwestie van voorlichting. Zo nodigen we in maart alle huisartsen in Zoetermeer uit voor nascholing over veel voorkomende handproblemen. Goede samenwerking met huisartsen en handtherapeuten is dus essentieel,” vervolgt Julia.

MEERWAARDE PLASTISCH CHIRURG
Wat is eigenlijk het verschil tussen een cosmetisch arts en een plastisch chirurg? “Een cosmetisch arts voert geen operaties uit en probeert alles met fillers op te lossen, terwijl dat soms niet mogelijk is. Bij een ooglidcorrectie moet je gewoon overtollige huid wegsnijden. Wij kunnen beide ingrepen verrichten.” Wanneer gebruik je fillers? “Mensen krimpen naarmate ze ouder worden. Dat komt doordat we botvolume verliezen. Net als een wervelkolom langzaam inzakt, wordt onze schedel ook kleiner. Bovendien wordt de gezichtshuid slapper. Wij spuiten dan diepe fillers, bestaand uit een lichaam eigenstof hyaluronzuur, op strategische plekken in om het volumeverlies op te heffen. Het effect is fantastisch. Je ziet er gelijk jonger uit!”

RECONSTRUCTIEVE CHIRURGIE
“Herstel van functie en vorm staat voorop bij reconstructieve chirurgie. Het mooiste voorbeeld is borstchirurgie. Het LangeLand Ziekenhuis heeft al vijftien jaar ervaring met gemeenschappelijke borstkankeroperaties, waarbij een chirurg en een plastisch chirurg zij aan zij samenwerken. We zijn dan ook één van de oudste Mamma-teams in Nederland. Zo hadden we laatst een vrouw met borstkanker die vanwege haar extreem grote cup al jaren een borstverkleining overwoog. We hebben uiteindelijk in één operatie de tumor verwijderd en de borsten verkleind. Dan moet je dus als team heel goed op elkaar ingespeeld zijn. Verder voeren we ook tepel besparende operaties uit. Bij een jonge vrouw met borstkanker hebben we twee weken geleden de borsten verwijderd met tepelbehoud en tegelijkertijd de borsten hersteld.”

SERVICE PRIVÉKLINIEK & VEILIGHEID ZIEKENHUIS
“Het is een misverstand dat je voor onverzekerde zorg zoals esthetische chirurgie alleen bij een privékliniek terecht kunt. Zo vroeg een patiënt met een handprobleem onlangs waar ze een borstvergroting kon laten uitvoeren. Dat kan dus gewoon hier. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere cosmetische operaties zoals facelifts, botox, niet permanente fillers, oog,- neus- en oorcorrecties. Het is belangrijk om te vermelden dat borstverkleiningen en buikwandcorrecties voor mensen die heel erg afgevallen zijn veelal onder de verzekerde zorg vallen. Tijdens de maandelijkse speeddate-avond kun je erachter komen of jouw ingreep onder de verzekerde of onverzekerde zorg valt. Cosmetische operaties bij “vage” klinieken in binnen- en buitenland resulteren regelmatig in gevaren voor de gezondheid. Waarom zou je onnodige risico’s nemen? Wij bieden de service van een privékliniek en de veiligheid/kwaliteit van een ziekenhuis! Veel cliënten zijn uitermate trots op het resultaat en willen dat graag delen via Facebook en Instagram. Zo laten we iedereen zien wat we doen!”

Europaweg 151
2711 ER Zoetermeer
079 - 364 28 04
plastischechirurgie@llz.nl 
www.langelandplastischechirurgie.nl