Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 5 - MEI 2022

MOLEN DE HOOP

Onze molen is een rijksmonument en onderdeel van de zogenaamde ‘Old Five’ van Zoetermeer. De vier anderen zijn Hofstede Meerzicht, de Oude Kerk in de Dorpsstraat, de Watertoren en het gebied de Meerpolder. De 125 jaar Molen de Hoop gaat dit jaar groots gevierd worden.

Molen De Hoop al 125 jaar een beeldbepalend gezicht in Zoetermeer

Het bestuur van Stichting Molen de Hoop had plannen gemaakt in 2020 én 2021, maar twee jaar op rij moest het bekende Ammerlaan Molenontbijt afgelast worden. Maar eindelijk, op 14 mei, gaat het ontbijt door! Dit is ook het startsein voor een aantal maandelijkse activiteiten, die alles te maken hebben met het 125-jarig bestaan van de molen.

Zo zal er op 5 juni een korenfestival georganiseerd worden voor en rond de molen. Het publiek kan genieten van optredens van de Paradijsvogels (13.00 uur), het Zoetermeers Mannenkoor (14.15 uur) en het Popkoor Just For Fun sluit af met een spetterend optreden (15.30 uur). Zaterdag 9 juli zal de Brandweer Haaglanden de gehele middag demonstraties en uitleg geven over brandpreventie. Op 13 augustus en 10 september zal de toneelorganisatie Storytellers op een ludieke wijze uiting geven hoe van graan meel gemaakt wordt. De festiviteiten zullen afgesloten worden op een vrijdagavond in oktober. Rondom de molen zal die avond wederom iets ludieks gebeuren...

MOLEN DE HOOP

In samenwerking met Historisch Genootschap Zoetermeer zal er in oktober een speciaal boekje gepresenteerd worden. Want deze molen bestaat 125 jaar, dus verhalen genoeg. Het was bijvoorbeeld een vervanger van de molen die in 1897 geheel afbrandde. De molen was in gebruik tot 1935 en werd daarna alleen maar gebruikt als opslag en raakte in verval. Inmiddels was de gemeente eigenaar geworden en in 1986 werd de Stichting Molen de Hoop opgericht. De Stichting kocht de molen van de gemeente voor één gulden. Met medewerking van het bedrijfsleven, en een actie door de bevolking, werd Fl.500.000,= verzameld en kon de molen in volle glorie hersteld worden. Dat was in 1987, nu 35 jaar geleden. Daarom is het nu dubbel feest, met leuke acties in 2022. Het motto was en is nog steeds; de molen is er voor en door alle Zoetermeerders. We hopen daarbij op meer Gildenaren (donateurs) die met een jaarlijkse bijdrage mee willen helpen om de molen in stand te houden. Want daarvoor is elk jaar € 25.000,= nodig!

Dus kom naar het  Ammerlaan Molenontbijt op 14 mei dat mede georganiseerd wordt door de gezamenlijke Rotary clubs van Zoetermeer. Rond de molen zullen vanaf 09.00 uur buffet-tafels opgesteld worden. Er wordt voldoende zitgelegenheid rondom de molen gecreëerd en het geheel wordt omlijst door gezellige muziek. Ontbijt kost € 10 per persoon. Maar er kan ook op de stelling ontbeten worden (uitverkocht), met weids uitzicht. Er is daar plaats voor 30 gasten en een kaart kost € 25 per persoon. Voorverkoop vindt plaats in de molenwinkel en bij bakker Ammerlaan in de Dorpsstraat, zie de website.

HET PROGRAMMA
14 mei    
Ammerlaan molenontbijt en vanaf 11.00 uur Molendag activiteiten
5 juni    Korenfestival (gratis toegankelijk)
9 juli    Demonstratie Brandweer Haaglanden (gratis toegankelijk)
13 augustus    Storytellers (gratis toegankelijk)     
10 september     Storytellers (gratis toegankelijk)
Oktober     Slotfestival op een vrijdagavond, datum volgt (gratis toegankelijk)

MOLEN DE HOOP
Eerste Stationsstraat 37a
2712 HB  Zoetermeer
079 - 316 49 20 (winkel)
www.molendehoopzoetermeer.nl