MAX HOORTECHNIEK

In de wondere wereld van de hoortoestellen staat de techniek niet stil. Het baanbrekende hoortoestel Oticon More bewijst dat. MAX Hoortechniek in Zoetermeer is een van de eersten in Nederland die dit hoortoestel in huis heeft en is daar terecht trots op. Zoals met al je zintuigen vindt de beleving ervan plaats in de hersenen. Bijvoorbeeld, kijken doe je met je ogen, maar je ziet met je hersenen en zo ook...

...luisteren doe met je oren, maar horen doe je met je hersenen.

In ons dagelijks leven blaast de wind door de straten, klinken er voetstappen, horen we spelende kinderen en op de achtergrond klinkt soms een sirene, maar bij het gebruik van een standaard hoortoestel is die ruimtelijke beleving en zijn die omgevingsgeluiden niet zoals normaal. Het gewone hoortoestel richt zich uitsluitend op spraak die van voren komt. Dat maakt de luisterwereld kleiner. Echter met de Oticon More ontstaat er een 360º geluidsbeeld; wat de multifocale bril voor de ogen is, is de Oticon More voor de luisterbeleving. Om de volledige geluidsscène op natuurlijke wijze te kunnen verstaan hebben de hersenen meer nodig dan alleen het geluid van voren. De oren vangen de geluiden op, zodat de hersenen ze kunnen identificeren, lokaliseren en bepalen naar welke geluiden je luistert. Dat kan alleen als je ook daadwerkelijk het volledige ruimtelijke geluidspectrum ervaart.

MAX HOORTECHNIEK

Hoe heeft Oticon dat bereikt? Door heel de wereld over te reizen met een 360º microfoon, werd de omgeving gescand en zijn er 12 miljoen verschillende akoestische situaties in kaart gebracht. De More herkent die geluiden in fracties van milliseconden. Al deze gegevens zijn verwerkt in een intelligente microchip in dit baanbrekende hoortoestel. Dit zogeheten Deep Neural Network (DNN) bootst de hersenen na en herkent geluiden tot in de kleinste details. Hierdoor weet het precies hoe geluiden moeten klinken in jouw hoofd.

JE HAALT MEER UIT ELKE LUISTERPOSITIE
“In welke ruimte je bent, hoeveel mensen er zijn en welke omgevingsgeluiden er zijn. Daar speelt het apparaat allemaal op in”, vertelt audicien Gordon Piper van MAX Hoortechniek. “Je haalt meer uit elke luisterpositie. Nog niet eerder was er zo’n goed verstaan van spraak in complexe situaties. Slechthorenden gaan hun omgeving veel beter verstaan en ervaren een veel mooiere geluidskwaliteit.” Dat is niet slechts een fysieke verbetering, het sociale leven gaat er daarmee ook vooruit.

Uit recent onderzoek bij Nederlandse 50-plussers, zowel hoortoesteldragers als niet-hoortoesteldragers, blijkt juist dat geluidskwaliteit, een-op-eengesprekken, groepsgesprekken, toegang tot alle geluiden en minder luisterinspanning de belangrijkste kenmerken zijn bij de keuze voor een hoortoestel. Deze audiologische kenmerken zijn vanzelfsprekendheid voor hoortoesteldragers. De nieuwe Oticon More daarentegen is het eerste hoortoestel ter wereld dat is ontworpen om de hersenen volledig toegang te bieden tot alle relevante geluiden. Het toestel maakt geluiden tot 60 procent helderder en daardoor kun je geluiden om je heen veel gemakkelijker horen. Een echte ruimtelijke hoorbeleving.

De Oticon More is te verbinden met iPhone, iPad en Android-apparaten. Er kan draadloos muziek beluisterd worden of handsfree bellen en het geluid van de televisie op het gehoorapparaat ontvangen. Met de speciale app kun je alle geluiden zo afstellen zoals jij dat wil. De oplaadbare batterij gaat niet snel op. Na een oplaadtijd van drie uur gaat de Oticon More de rest van de dag en avond mee!

Willem Dreeslaan 436B
2729 NK Zoetermeer
06 - 270 535 90
info@maxhoortechniek.nl
www.maxhoortechniek.nl