Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 3 - APRIL 2021 GEZONDHEID

mindfulness rise and shine

Dankzij mindfulness ben je bewust van het hier en nu. Je neemt het leven zoals het zich aandient. Het helpt bij onder meer werkstress en burn-out, somberheid en depressie, emotionele gevolgen van ernstige ziekte en psychische klachten op het gebied van angst, spanning en onrust. Sonja van der Vlist van praktijk Rise and Shine leert hoe je daarmee moet omgaan!

‘Jouw lichaam spreekt tegen je, maar je moet er wel naar luisteren’

Mindfulness leert je om niet bezig te zijn met piekeren, fantasieën of doemscenario’s voor de toekomst. Mindfulness leert aandacht geven aan wat er positief en mooi is in het leven. Dat is door de stress in ons drukke leven soms lastig. Vooral tijdens deze coronapandemie. Sonja heeft het dan ook nóg drukker gekregen. De ex-verpleegkundige is om die reden meer gaan coachen. “Eclectisch coachen, dat doe ik met de vaardigheden die in mijn bagage zitten. Een stukje psychologie, groei en loslaten. Mensen vergeten door corona soms aan zichzelf te denken. Veel vrouwen doen van alles voor iedereen, behalve voor zichzelf. Tot ze daar klachten van krijgen, zoals hoofdpijn, angst-, paniekaanvallen en hyperventilatie. Jouw lichaam spreekt tegen je, maar je mag er als eigenaar wel naar luisteren. Zo kun je voorkomen dat je langdurig uitvalt.”

mindfulness rise and shinE

PARAGLIDING 
Sonja kampt met MS en moet daardoor kijken naar wat er wél kan. Twee jaar geleden reisde Sonja voor haar verjaardag naar Zuid-Afrika en heeft daar een tandemparagliding vlucht gemaakt vanaf de Tafelberg. “Geweldig om mee te maken!” Volgend jaar gaat ze naar Nieuw-Zeeland. Haar man Theo loopt daar een halve marathon. “Ik loop dan de laatste paar stappen met hem over de finish.”

GELUKSROUTE
Ze geeft daarmee het goede voorbeeld. Kies je voor de geluksroute of de ongeluksroute? Als je op hetzelfde pad blijft lopen, kan je geen andere uitkomst verwachten. Je hebt dus een keus: ik voel mij beter of ik voel mij slechter. Soms moet ik iemand een spiegel voorhouden. Dan reageren ze met: ‘Dat ga ik proberen’. Maar proberen is erg twijfelachtig. Ik wil, ik kan, ik doe. Dat is beslissend. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kunt doen.”

COACHING
Indien je geen training wilt volgen bestaat er ook de mogelijkheid voor een coaching traject. “Tijdens het eerste gesprek bepalen wij samen aan welk doel je wilt werken en hoeveel sessies er waarschijnlijk nodig zijn. Je leert jezelf op een andere manier kennen, want het antwoord ligt echt in jezelf. Het enige wat je kan doen is dit vaker schudden. Wij gaan ook gebruikmaken van diverse vaardigheden, zoals mediteren.” De kosten zijn slechts 30 euro per sessie. “Ik hoor weleens dat iemand zegt dat ze aan mij meer hebben dan aan hun psycholoog of psychiater. Dat vind ik een groot compliment. Maar zij doen het zelf. Zij bewandelen het pad, ik geef alleen de richting aan.”

Loosduinenstraat 6
2729 CZ Zoetermeer
06 - 23 98 52 43
info@mindfulnessriseandshine.nl
www.mindfulnessriseandshine.nl