Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 11 - OKTOBER 2023 - GEZONDHEID

FIT20

Op 6 oktober was het Nationale Ouderendag. Maar er bestaat helemaal geen officiële leeftijd die bepaalt wanneer iemand ‘een oudere’ is! Het Nederlandse bedrijf fit20 vraagt daarom nu aandacht voor het feit dat leeftijd vooral bepaald wordt door onze spieren.

fit20 vraagt aandacht voor onze spieren!

“Skeletspieren zijn niet alleen belangrijk om te kunnen bewegen en kracht te zetten. Onze spieren bepalen in hoge mate gezondheid, welzijn en levensduur”, vertelt eigenaar Jeroen Natzijl van fit20 Zoetermeer. “De fit20 training zorgt voor een significante toename van spierkracht ongeacht leeftijd en fitheidsniveau!”

SPIEREN EN BEWEGEN
“Twintig jaar geleden werden spieren nog gezien als simpele uitvoerders met als enige functie bewegen en kracht zetten. Dat idee is in 2003 drastisch veranderd. Deense wetenschappers ontdekten toen dat bewegende spieren belangrijke stoffen afgeven. Zij noemden die stoffen myokines, afgeleid van de Griekse woorden voor spier en bewegen”, legt Jeroen uit. “Myokines zijn een soort hormonen die aangemaakt worden door spierweefsel. Op die manier communiceren spieren met het immuunsysteem, hart, lever, botten, hersenen, alvleesklier, vet en andere spieren. Inmiddels zijn er meer dan 3000 myokines ontdekt. Spieren zijn geen uitvoerders maar invloedrijke bestuurders van een groot aantal lichaamsprocessen. Spieren zijn dus een multifunctioneel orgaan. Een orgaan dat zorgt voor een gezond metabolisme, dat vetopslag tegengaat en insulineresistentie voorkomt.”

FIT20

LEVENSGELUK
“Sterke spieren houden het hart gezond, beschermen het immuunsysteem tegen veroudering en helpen osteoporose voorkomen”, vervolgt Jeroen. “Ze beschermen zelfs de hersenen en lijken de groei van kankercellen af te remmen. Daarnaast zorgen spieren er natuurlijk ook voor dat mensen rechtop staan, lopen, zitten, fietsen, tillen, opstaan, traplopen en niet vallen. Ze zijn onmisbaar om boodschappen te doen, te zwemmen, wandelen, tennissen, tuinieren, in een koor te zingen, vrienden te bezoeken en met kleinkinderen te spelen. Sterke spieren beschermen welzijn en levensgeluk.”

LEVENSVERWACHTING
“Spieren worden tegenwoordig dan ook beschouwd als een bijzonder betrouwbare graadmeter van gezondheid”, legt Jeroen uit. “Spierkracht is een zeer goede indicatie van de levensverwachting. Het is zelfs een nauwkeurigere indicatie dan bloeddruk! Sommige wetenschappers pleiten ervoor spiermassa en spierkracht als vijfde toe te voegen aan de vier vitale functies: ademhaling, bloedcirculatie, bewustzijn en temperatuur. Sterke spieren zijn dus van levensbelang. Daarom is het zorgelijk dat spierzwakte, sarcopenie, onder ouderen sterk toeneemt.”

Een zeer grote wetenschappelijke studie onder bijna 15.000 fit20 beoefenaars toonde in 2021 aan dat iedereen door één wekelijkse fit20 training van 20 minuten een stuk sterker wordt. Tot wel 60%. Ongeacht leeftijd en fitheidsniveau. Daarom nodigt fit20 alle 55-plussers van Nederland uit om de fit20 training een keer vrijblijvend te ervaren.

FIT20
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
079 - 203 30 48
zoetermeer@fit20.nl
www.fit20zoetermeer.nl