Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 1 - MAART 2020

corpus activum

Stress kan hoofdpijnklachten veroorzaken, uitlokken of verergeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij spannings-hoofdpijn, maar ook bij migraine kan stress een uitlokkende factor zijn. Bij Corpus Activum houden orofaciaal fysiotherapeut Hedwig van der Meer, manueel therapeut Patrick Pasman en psychosomatisch fysiotherapeut Dirk Doop zich bezig met het analyseren van hoofdpijnklachten en het creëren van structurele oplossingen. Een logische krachtenbundeling, want drie specialisten weten immers meer dan één. Het resultaat? De meest effectieve aanpak van soms wel zeer gecompliceerde hoofdpijnklachten!

Effectieve aanpak bij hoofdpijnklachten

“Soms kunnen kleine veranderingen in doen en laten een groot effect hebben op het verminderen van hoofdpijnklachten. Provocerende factoren als aanhoudende stress, teveel spierspanning in kaak, nek- en schouderregio, maar ook leefstijl kunnen een oorzaak van hoofdpijnklachten zijn. De leefstijl is met name het werkterrein van de psychosomatische fysiotherapeut. Als je inactief bent, slecht slaapt en ongezond eet dan kan dat spanning ontwikkelen met als gevolg hoofdpijn,” vertelt Hedwig. “Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap ervaart meer dan 60% van kinderen tot volwassenen hoofdpijn als een serieus probleem,” vervolgt Patrick. “Steeds meer huisartsen verwijzen deze mensen naar ons. Vele vormen van hoofdpijn zijn behandelbaar; een paracetamol is slechts een tijdelijke oplossing. Samen gaan we op zoek naar de oorzaken en uitlokkende factoren zoal stress, zodat we structurele oplossingen kunnen creëren.”

corpus activum

INTAKE RESULTEERT IN DE JUISTE EXPERTISE!
Patrick: “Eén van ons verzorgt de intake en bekijkt vervolgens welke expertise het best ingezet kan worden. Het is dus afhankelijk van het klachtenbeeld. Ik kan bijvoorbeeld aan een houding zien dat er iets aan de hand is. Zo kan stress namelijk niet alleen psychisch zijn, maar ook fysiek. Als je constant een verkeerde houding aanneemt, kan dat een uitlokkende factor zijn voor hoofdpijn. Fysieke componenten kunnen dus ook de trigger zijn om hoofdpijn te onderhouden. Als ik vervolgens na een paar behandelingen zie dat er nog meer componenten een rol spelen, dan vraag ik Dirk of Hedwig erbij.” Hedwig: ”Stress door langdurige computerwerkzaamheden komt ook vaak voor. Mensen blijven maar doorgaan en zitten onbewust gespannen met de kiezen op elkaar. Zo wordt de kauwspier bij je slaapstreek oververmoeid en dat veroorzaakt hoofdpijn. In dat geval kom ik in beeld. Door mijn promotieonderzoek op het gebied van hoofdpijn en kaakklachten, blijf ik ook op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.”

BEWUSTWORDING GEEFT ONTSPANNING
Dirk: “Bij langdurige stress moeten mensen inzien dat rust erg belangrijk is. Als psychosomatisch fysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in het behandelen van mensen met stressgerelateerde klachten, onverklaarbare pijn en vermoeidheid. Daarbij beschik ik over verschillende behandeltechnieken. Sommige mensen hebben namelijk geen idee dat allerlei klachten kunnen ontstaan door stress of een verkeerde leefstijl. Een half uurtje wandelen per dag kan al essentieel zijn voor je herstel. Verder leren we ook ontspanningsoefeningen aan in het behandeltraject. Wij kunnen wel zeggen tegen iemand dat hij zijn houding moet veranderen, maar als hij aan die stresscomponent niets doet, verandert er nog niets. Wij bekijken de hoofdpijnklachten dus vanuit drie invalshoeken. Dat is een unieke benadering in ons vakgebied.”

Baron de Coubertinlaan 31b
2719 EN Zoetermeer
079 - 361 62 46
info@corpusactivum.nl
www.corpusactivum.nl