EFECTIS NEDERLAND

Vanaf 1952 voert Efectis Nederland commerciële testen uit op het gebied van brandveiligheid. De groei in aantal en omvang van de testactiviteiten en daarmee de uitbreiding van de apparatuur resulteerde in 1986 in een nieuw laboratorium op het TNO-terrein aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. In 2001 ontstond de samenwerking met het Franse Centre Technique de la Construction Métallique. Het Centrum van Brandveiligheid van TNO is in 2006 verder gegaan als Efectis Nederland, een commerciële organisatie die sinds 2014 gevestigd is in Bleiswijk.

Efectis nederland viert jubileum: meer dan 70 jaar testervaring op het gebied van brandveiligheid!

“Efectis Nederland is overal, maar je ziet ons niet,” vertelt projectleider Michiel Klijn. “Dat wil zeggen dat bijna alles op het gebied van brandveiligheid hier getest is. Onze certificeringen zie je dus overal terug in gebouwen en producten. Vervolgens wijst hij naar een doorvoering in de wand. “Die zal ongetwijfeld hier in het brandlaboratorium van Efectis getest zijn. Dit is een brandwerende wand van 60 minuten en als je daar een gat in boort voor de leidingen, dan slaat bij een brand het vuur er dwars doorheen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Om de kabelgoot moet dus een brandwerend materiaal geplaatst worden die ook minimaal 60 minuten brandwerend is. Hetzelfde principe geldt voor deuren, plafonds en alle zaken die je in gebouwen tegenkomt die te maken hebben met brandveiligheid.”   

EFECTIS NEDERLAND

SAMENWERKING MET RIJKSWATERSTAAT
“Onderzoek naar verschillende tunnelbrandincidenten heeft de noodzaak aangetoond om specifieke risico’s in tunnels te identificeren en te begrijpen. Van de meeste bestaande tunnels was er weinig tot geen informatie over de prestaties van het gebruikte beton. De behoefte ontstond om te bepalen of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om tunnels te beschermen tegen realistische brandscenario’s. In samenwerking met Rijkswaterstaat hebben we vervolgens een brandcurve voor tunnels ontwikkeld. Aan de hand van deze brandcurve, die wereldwijd wordt toegepast, kunnen we zien hoe een tunnelbrand zich ontwikkelt. Zo hebben we in een testtunnel een vrachtwagen met benzine in brand gestoken. We constateerden, door metingen, dat de temperatuur in vijf minuten naar 1350 graden steeg, omdat de warmte nergens naar toe kon. Dat gegeven heeft uiteraard invloed op de brandwerendheid van allerlei andere producten die in de tunnel verwerkt zijn zoals beton, deuren en installaties.”

WE GROEIEN NOG STEEDS
“In opdracht van producenten testen we het brandgedrag en brandwerendheid van materialen en producten die we op basis van het testrapport classificeren. Ons vakgebied staan nooit stil, een tweede oven voor uitbreiding van onze testcapaciteit is in ontwikkeling. Verder merken we dat de vergroening van bouwmaterialen zoals daken en wanden die isolatie bevatten en modulair bou-wen, resulteren in nieuwe brandveiligheidstesten. We groeien en zijn op zoek naar mensen die ambitieus en leergierig zijn. Er bestaan namelijk geen specifieke opleidingen voor onze werkzaamheden.”

MEER INFORMATIE
Vind je een vacature of het volgen van een traineeship (zie onze website) interessant en/of heb je inhoudelijke vragen? Neem dan gerust contact op of stuur een bericht naar michiel.klijn@efectis.com of bel: 088 - 3473761 / 06 - 13147183. Wil je direct solliciteren? Stuur dan je motivatiebrief met cv naar Michiel Klijn.

EFECTIS NEDERLAND
Brandpuntlaan Zuid 16
2665 NZ Bleiswijk
088 - 347 37 61
nederland@efectis.com
www.efectis.com/nl