Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 1 - MAART 2020

hellen tanis

Heb jij last van moeheid, rusteloosheid, chaotische gedachten of moeite met slapen? En misschien ook negatievere gedachten dan normaal? Dat zijn belangrijke signalen van een burn-out. Verwerk je emoties en reacties in plaats van je ervoor af te sluiten. Counselor, coach en trainer Hellen Tanis kan je daarbij helpen. Ze weet als geen ander hoe het is, omdat ze zelf in het verleden ook een burn-out had.

Dankzij Hellen Tanis kom jij eindelijk van je burn-out af

Hellen: “De stress-as in het lichaam zorgt ervoor dat je de juiste hormonen krijgt als je fysiek of mentaal extra power moet geven. Denk aan een belangrijk project op werk. Op een gegeven moment krijg je signalen van uitputting, maar vaak negeren we die. Naast werk moeten we studeren, sporten, kinderen opvoeden, het huishouden bijhouden en ook nog een sociaal leven leiden. Vooral jongeren willen tegenwoordig meer dan dat hun lichaam aankan. In het begin gaat dat allemaal goed, maar de kwaliteit neemt langzamerhand af. Je haalt er ook steeds minder voldoening uit. Eerst wilde je al die dingen doen, maar dat verandert in moeten”, vertelt Hellen, die ook voor bedrijven door coaching ziekteverzuim kan verlagen en productiviteit kan laten toenemen.

RUST INBOUWEN
Je moet rustmomenten inbouwen in jouw dagelijks patroon. Yoga en meditatie zijn goed maar als je dat ertussen propt, werkt het niet echt. Wat wel helpt? De stress- en of burn-out coaching van Hellen, die onder meer ook relatietherapie geeft. “Ik zorg eerst voor rust in de stress-as, zodat je helderheid in je hoofd krijgt. Je gaat van wat moet ik naar wat wil ik? Natuurlijk doen we dat met een realistische blik. We kijken bijvoorbeeld wel, in overleg met de bedrijfsarts, naar wat je minder kan doen op je werk”, zegt Hellen.

hellen tanis

ONTDEKKEN
“Vervolgens kijken we naar de oorzaak van de burn-out. Welke overtuigingen en gedachtepatronen zijn er? Waarom denk je bijvoorbeeld dat je perfect moet zijn? Je gaat leren ontdekken wat je zelf wil. Voor sommigen is dat heel moeilijk, die denken alleen aan wat anderen belangrijk vinden. Of oude angsten of gevoelens van vroeger kunnen tijdens belangrijke gesprekken boven komen drijven.

TRAUMA
Dat laatste is vaak het geval bij trauma’s. Dan komt iemand in contact met oude angsten en pijnen. “We creëerden overlevingsmechanismen om deze situaties het hoofd te bieden, om zo angsten en gevoelens te onderdrukken. Daar kunnen we op latere leeftijd last van krijgen. Belangrijk tijdens een coaching traject is leren herkennen en erkennen van deze overlevingsmechanismen die toen voor je werkten. Het onderdrukken van gevoelens is in het hier en nu niet meer nodig. Zo brengen we weer meer plezier, betekenis en richting terug in je leven.”

HELLEN TANIS
Counselor, coach en trainer

Bergkristal 13
2719 TL Zoetermeer
06 - 52 42 19 97
info@hellentanis.nl
www.hellentanis.nl