zoetermeer on stage

Welk beroep past het best bij mij? Een lastige vraag voor veel VMBO-leerlingen, omdat zij al heel vroeg een sector moeten kiezen. De juiste keuze voor een vervolgopleiding is een zoekproces. Daarom bedacht Corine Korrel in 2007 “VMBO On Stage”, hét podium waar ondernemers uit alle sectoren hun passie delen met hun potentiële opvolgers. Doen en beleven staan centraal. Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd? De slogan van Onderwijs On Stage staat nog steeds als een huis.

Bouwt u al mee aan de toekomstdromen van onze jeugd?

Donderdag 14 maart 2019 vindt al weer de zesde editie van Zoetermeer On Stage (ZOS) plaats met de aftrap van het VMBO Beroepenfeest in de Dutch Innovation Factory van 13.00-16.00 uur en aansluitend een netwerkborrel! Als projectleider is Nicole Hofland verantwoordelijk voor het concept. “Gedurende het schooljaar worden ongeveer 1000 leerlingen van het Oranje Nassau College Clauslaan en Parkdreef, het Stedelijk College, het Picasso Lyceum en het Pleysier College voorbereid op het VMBO Beroepenfeest. On Stage is een examenwaardig deel van het Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB)-dossier. Bewustwording is essentieel. Wie ben ik, wat kan ik en welk werk past bij mij? De leerlingen volgen de Junior Networktraining met de thema’s: Hoe presenteer ik mezelf op het Beroepenfeest en hoe onderhoud ik een netwerk? Het nabootsen van praktijksituaties door rollenspelen maakt deze training zeer effectief. Tijdens het Beroepenfeest kunnen ze de geleerde technieken toepassen bij hun zoektocht naar de juiste match.”

zoetermeer on stage

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN
Twee enthousiaste ondernemers met het SEBO keurmerk, dat staat voor sociaal-economisch betrokken ondernemen (SEBO), onderstrepen het belang van ZOS. Henk-Arie Schra, directeur van Van Dorp Hout: “Wij zijn al vanaf de eerste editie betrokken. Het is gewoon heel belangrijk dat er geen leerlingen vroegtijdig uitvallen. Goede samenwerking tussen onderwijs, gemeente en bedrijfsleven is essentieel. Onze Doe-Dag, met het beroep timmerman als focus, beginnen we met een rondleiding. Daarna maken de leerlingen kennis met en het verwerken van hout. We willen ze vooral laten ruiken aan de praktijk.” 

Fons Homan, de ondernemer achter de Heren van Zoetermeer, 1892 en Bruut, vertegenwoordigt het beroep bedrijfsleider in de horeca op het Beroepenfeest. “Als VMBO-leerling heb ik ook alles in de praktijk geleerd. Ik kan dus een eerlijk beeld schetsen. Wat zijn de voor- en nadelen en welke competenties zijn belangrijk? Tijdens de Doe-Dag gaan we op enkele basisvaardigheden in. Een beter beeld over een beroep maakt kiezen nu eenmaal eenvoudiger!”

VAN VISITEKAARTJE NAAR DROOMMATCH
De rode loper is uitgerold en met een daverend applaus worden de leerlingen ontvangen. De zaal is overzichtelijk ingedeeld in vier sectoren. Jo Weerts praat het Beroepenfeest ludiek aan elkaar. Matchmakers begeleiden de leerlingen per ronde naar hun droommatch. Staatssecretaris Mona Keijzer, wethouder Jan Iedema en Henk-Arie Schra openen elk een ronde. Alles draait om persoonlijke ontmoetingen die vaak leiden tot langdurige contacten. Is er een wederzijdse match? Dan worden er visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt voor de Doe-dag op 28 maart 2019. Tot slot reikt de Rabobank prijzen uit voor het mooiste visitekaartje per ronde en voor de VMBO-leerling Zoetermeer 2019. Wanneer investeer jij in de toekomstdromen van onze jeugd?

ZOETERMEER ON STAGE 
Gezocht! Professionals & matchmakers. Ondernemers, zzp’ers, ouders, bedrijven en organi-saties uit alle sectoren nodigen we uit om hun bijdrage te leveren aan ZOS 2019. Interesse? Neem dan contact op met Nicole Hofland:

mail@zoetermeeronstage.nl
www.zoetermeeronstage.nl
Twitter: @ZmeerOnStage