Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 6 - SEPTEMBER 2021 WOON

JUST NOTARISSEN

“Sinds Covid-19 is er aanzienlijk meer vraag naar testamenten en vooral levenstestamenten,” vertelt algemeen directeur Camillus Overmeire van JUST Notarissen. “De cijfers liegen er niet om. In 2020 was er een oversterfte van 15.000 en door corona ontstaat er veel meer besef over de kwetsbaarheid van het leven. Er zijn mensen opgenomen die na besmetting binnen drie dagen overleden. Dan word je wel even met je neus op de feiten gedrukt.”

Angst is een goede raadgever als je denkt aan een levenstestament!

Maar wat is nu het verschil tussen een testament en een levenstestament? “In een testament leg je vast hoe de zaken na je dood geregeld moeten worden zoals het verdelen van de boedel en/of het vermogen. Verder kunnen er aanwijzingen staan over de voogdij van de kinderen en uitvaartwensen. Een levenstestament is er juist voor als je er nog wel bent, maar niet meer in staat bent om voor je eigen belangen op te komen. Wie neemt dan de regie over? Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen die een levenstestament laat opmaken ouder dan 60 jaar is. Ruim 95 % van deze groep kiest voor een levenstestament, omdat ze vrezen voor Alzheimer, Parkinson, hersenletsel of een ongeluk. Als gevolg van corona kun je bijvoorbeeld in coma raken. Na verloop van tijd worden mensen wilsonbekwaam. Wie maakt dan je medische wensen kenbaar aan de behandelend arts?”

DAT OVERKOMT ONS NIET!
“Door corona hebben mensen meer tijd om na te denken over  mogelijke gevolgen van een ziekte, maar ze worden pas echt wakker als er iemand in hun directe omgeving getroffen is. Al blijft er altijd een groep mensen de kop in het zand steken. We horen vaak met name van jonge stelletjes: “Dat overkomt ons niet! We zijn pas dertig.” Helaas wijzen de cijfers soms anders uit. Morgen kan voor iedereen van belang zijn. Of je nu jong of oud bent. Een ongeluk of ernstige ziekte kan iedereen overkomen. “Pluk de dag” begint vandaag! Het besef dat je leven plotseling een andere wending kan krijgen, dringt steeds meer door. Wie mag er besluiten over leven en dood als je zelf die vraag niet meer kunt beantwoorden? Zelf de controle houden blijft natuurlijk een prettige gedachte.”

AUTONOMIE BEHOUDEN
“Niets doen is dus geen optie. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de mensen voornamelijk financiële zaken regelt in hun levenstestament. Wie neemt de leiding van het bedrijf over en wie beheert het vermogen? De andere helft legt niet alleen de financiën, maar ook persoonlijke en medische zaken vast. Wie regelt het gewenste verzorgingstehuis of particuliere zorg? Wie zegt de huur op of regelt de verkoop van het huis?Wat gebeurt er met de opbrengst? Wie gaat de huisdieren verzorgen? In een levenstestament wijs je één of meerdere gevolmachtigden aan die je onvoorwaardelijk vertrouwt. Dat kan een partner, kind, familielid en/of vriend zijn. Met een levenstestament schep je duidelijkheid voor je dierbaren en dat geeft een goed gevoel. Waarom zou je langer wachten met een levenstestament?”

Einsteinlaan 50
2719 ER Zoetermeer
079 - 323 97 61
zoetermeer@justnotarissen.nl
www.justnotarissen.nl