Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 1 - MAART 2020

Alphega apotheek middelwaard

Last van vervelende bijwerkingen bij medicijngebruik? Het juiste medicijn en de juiste dosering is voor sommige mensen een lange en vervelende zoektocht. Gelukkig is veilige medicatie op maat nu bereikbaar voor iedereen. Sinds november 2019 is Alphega Apotheek Middelwaard één van de zeventien apotheken in Nederland die een speciale
DNA-test aanbiedt. “Met de testuitslag kunnen we medicijnen veel beter afstemmen op de cliënt. Bijwerkingen worden verminderd en medicijnen werken effectiever. Je kunt dus gerust spreken van een primeur in Zoetermeer,” vertelt apotheker Angel Sellier.

Alphega Apotheek Middelwaard biedt primeur met dna-test voor passend medicijn!

“De werking van een medicijn is enerzijds afhankelijk van de dosis die de arts voorschrijft en anderzijds van de mate waarin het lichaam het medicijn omzet en verwerkt. Ieder mens bezit een uniek DNA. Variaties in het DNA kunnen dus resulteren in een verminderd, geen of juist te hoog effect, waardoor er in het laatste geval zelfs bijwerkingen kunnen ontstaan. De farmacogenetische test, ook wel DNA-test genoemd, is een innovatieve ontwikkeling in apothekersland. Wij zijn de eerste apotheek in Zoetermeer die deze test aanbiedt. Natuurlijk maakten ziekenhuizen al langer gebruik van deze test in uitzonderlijke situaties. Het bepalen van de juiste hoeveelheid medicijnen was dus tot nu toe gebaseerd op gemiddelden. Met deze test kunnen we in nauw overleg met de huisarts en/of specialist de dosering veel nauwkeuriger bepalen met minder kans op bijwerkingen.”

Alphega apotheek middelwaard

HOE WERKT DE TEST?
“Het afnemen van de test verloopt eenvoudig. Met een wattenstokje neemt één van onze apotheekmedewerkers wat wangslijmvlies bij de cliënt af. Vervolgens sturen we dit naar een toonaangevend laboratorium in Amerika dat voldoet aan de strengste eisen. Het is momenteel de meest uitgebreide DNA-test in Europa. Met de test worden meer dan 300 geneesmiddelen en 27 genen getoetst op de geschiktheid voor je specifieke DNA-profiel. Wij gebruiken de DNA-analyse alleen voor medicatiedoeleinden en niet voor onderzoek naar andere afwijkingen. Vervolgens worden de gegevens geanonimiseerd verwerkt tijdens het analyseproces, zodat je privacy volledig gegarandeerd is. De test resulteert uiteindelijk in een DNA- paspoort dat levenslang geldig is. Je DNA wijzigt immers niet. We verwachten dan ook dat een DNA-paspoort binnen een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld is.”

VOOR WIE GESCHIKT?
“Iedereen die geïnteresseerd is in een DNA-paspoort, kan een DNA-test laten uitvoeren. Het doet er dus niet toe of je al medicijnen gebruikt of niet. Het is gewoon prettig om vooraf te weten welke medicijnen in welke hoeveelheden de beste resultaten geven. Voor een aantal patiëntgroepen is de test juist extra relevant, omdat zij medicijnen gebruiken die regelmatig problemen veroorzaken zoals medicatie voor psychiatrische en cardiologische aandoeningen, diabetes en bloedstolling medicatie. Er zit een prijskaartje van € 285 aan vast en in veel gevallen wordt dit niet door de zorgverzekeraar vergoed. Maar dankzij de DNA-test is medicatie op maat vanaf nu voor iedereen bereikbaar.”

Alphega apotheek Middelwaard
Middelwaard 69
2716 CW Zoetermeer
079 - 323 00 10
info@apotheekmiddelwaard.nl
www.apotheekmiddelwaard.nl