Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 1 - JANUARI 2019

humanitas

Soms heb je als ouder(s) gewoon te veel op je bordje. Het gevoel dat je tekortschiet in de opvoeding van je kind(eren) werkt dan niet mee. Een steuntje in de rug zou welkom zijn. Als vrijwilliger van Humanitas Home-Start(+) of Steunouder kun jij het verschil maken! Even lekker buiten spelen met de kinderen in de Boomgaard Hof van Seghwaert zorgt al voor een stukje ontspanning. Zo ontlast je de ouder(s) tijdelijk. Het zijn nog altijd de kleine dingen die het doen.

Wil jij als vrijwilliger steun bieden aan ouders die het even niet meer zien zitten met de opvoeding van hun kind(eren)?

Iets betekenen voor een ander. Zo begon Inti Schutte in 2013 als vrijwilliger bij Humanitas Zoetermeer. Inmiddels is zij coördinator Home-Start(+) en Steunouder waarbij de focus ligt op problematiek bij gezinnen met (jonge) kinderen. “Het is mij lang geleden ook overkomen,” vertelt Inti. “Na mijn scheiding stond ik er alleen voor als jonge moeder. Terugvallen op mijn ouders was geen optie, omdat zij in het buitenland woonden. Helaas bestond er toen nog geen organisatie zoals Home-Start(+). Onvoorwaardelijke steun, een luisterend oor, opvoedkundige tips en het meedenken, zouden mij destijds enorm geholpen hebben. Dat herken ik ook bij ouders die uiteindelijk de stap hebben genomen om zich bij ons aan te melden. Bij Home-Start(+) komen vrijwilligers bij het gezin thuis om de ouders te ondersteunen met de opvoeding. Sinds 2017 vangen onze vrijwilligers van Steunouder, kinderen van 0-14 jaar, buitenshuis op voor één dagdeel per week om ouder(s) tijdelijk te ontlasten.”

humanitas

THUISONDERSTEUNING IS GEWOON PRETTIG!
“Home-Start steunt gezinnen met kinderen tot zeven jaar en Home-Start+ richt zich op gezinnen met kinderen vanaf zeven t/m veertien jaar. Uiteraard geven de gezinnen zelf aan welke steun zij wensen. Met ons programma willen we het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. De afgelopen zeventien jaar hebben we gemiddeld zestig gezinnen per jaar ondersteund in Zoetermeer en dan hebben we zeker nog niet alle gezinnen bereikt. Mensen komen namelijk niet zomaar over de brug met hun problemen. “Zo erg is het toch niet,” is een gevleugelde uitspraak. We ondersteunen vooral preventief. Je bent bijvoorbeeld onzeker over de opvoeding of je weet niet hoe je op een huilbaby moet reageren? Praktische tips in je eigen huis geven rust en resulteren in zelfvertrouwen.” 

EEN KLIK IS ESSENTIEEL!
“Onze coördinatoren gaan altijd het eerste gesprek aan. Wat speelt er en hoe kan Homestart(+) ondersteunen? Ter plekke weten we meestal al welke vrijwilliger bij het betreffende gezin past. Vrijwilligers oordelen niet en ouders behouden altijd de regie. Vrijwilligers staan naast en/of achter iemand. Het draait om een steuntje in de rug. Na de persoonlijke kennismaking met de vrijwilliger moeten beide partijen een klik voelen. De vrijwilliger komt vervolgens één keer per week een dagdeel bij het gezin thuis.”

HUMANITAS ZOETERMEER
“Wil jij gezinnen helpen om de draad weer op te pakken? Eerst volg je een training van vijf dagdelen op maat. Basisvoorwaarden? Ervaring als ouder of opvoeder en empathisch vermogen. Inzet: vier uur per week, minimaal twaalf maanden lang. Je beloning? Een goed gevoel! Interesse? Bel ons vrijblijvend voor meer informatie en/of meld je aan!”

Croesinckplein 24 - 26B
2722 EA Zoetermeer
M   06 - 202 52060
E    i.schutte@humanitaszoetermeer.nl
W   www.humanitaszoetermeer.nl