Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 5 - OKTOBER 2020

LOUWERS ADVIES

Niets is meer helemaal zoals het was. Voor ondernemers zijn veel versoepelingen per 29 september weer teruggedraaid en is de anderhalve-meter-samenleving nog steeds van kracht.

We fungeren als klankbord en samen creëren we mogelijke oplossingen!

Zo komt ook aan het thuiswerken voorlopig geen einde. Veel mensen dreigen hun baan en/of hun onderneming te verliezen. De klantenkring van Louwers Advies bestaat voornamelijk uit kleine en middelgrote MKB-bedrijven in de regio Zoetermeer waaronder éénmansbedrijven tot ondernemingen met zeventig man personeel. Hoe is de stand van zaken bij het allround advieskantoor sinds de “intelligente lockdown” van 16 maart 2020?

LOUWERS ADVIES

“Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door het lamleggen van de economie. Als je naar onze sector kijkt, is het een ander verhaal. Wij mogen eigenlijk niet klagen. In deze turbulente periode is het van primair belang dat we onze klanten bijstaan. Contact is dus essentieel. Dat kan veelal telefonisch. Intern veroorzaakten de RIVM-maatregelen geen problemen. Onze medewerkers werkten voor de coronacrisis al regelmatig thuis,” vertelt fiscaal econoom Jan Louwers. “De crisis is met name een regelrechte ramp voor de horeca. Ondernemers die hun brood verdienen met de vrijetijd van mensen, zagen in één klap vanaf 16 maart hun omzet naar nul procent dalen. Maar ook andere sectoren worden keihard geraakt zoals bedrijven uit de grafische industrie. Zij zien hun omzet met 30 tot 40% dalen door de afwachtende houding van hun klantenkring. Zo ontstaat er een domino-effect met negatieve effecten voor andere bedrijven, waarbij er nog geen zicht is op verbetering. Er is geen handboek voor deze crisis, maar wij fungeren graag als klankbord voor onze klanten. Zo kunnen we samen mogelijke oplossingen creëren.”

OVERHEIDSMAATREGELEN BIEDEN PERSPECTIEF
“Deskundigen voorspellen dat onze economie met 7½% zal dalen. Ik vrees echter dat het nog slechter zal uitpakken. Gelukkig bieden de landelijke maatregelen om ondernemers financieel te ondersteunen zoals de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers, de Tegemoetkoming Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS) en de NoodOverbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) enig perspectief. Natuurlijk bieden deze overheidsmaatregelen geen structurele oplossingen, maar het houdt bedrijven en zzp‘ers wel even overeind. Uiteraard ondersteunen en adviseren wij onze klanten bij de aanvraag van de betreffende overheidstegemoetkomingen.”

PREFEREREN PERSOONLIJK CONTACT 
‘’Eén ding is zeker. We ontkomen voorlopig niet aan de anderhalvemetersamenleving. Dat effect ervaren we door de toename van videobesprekingen via Zoom en Teams. We prefereren echter persoonlijk contact waar we samen rond de tafel zitten. Uiteraard rekening houdend met de gepaste afstand van anderhalve meter. Een persoonlijk gesprek heeft toch meer inhoud. Ondernemers zijn over het algemeen opportunistisch en komen nog steeds graag langs. Zo’n gesprek verloopt dus effectiever. Van de ene vraag, rol je in de andere. Hoe zie je de toekomst en wat heb je daarvoor nodig? Vaak fungeren we puur als klankbord. Natuurlijk kunnen we niet alles oplossen, maar we denken mee en adviseren voornamelijk oP bedrijfseconomisch niveau. Verder willen we oprecht begrip tonen en een warm gevoel uitstralen.”

Julianalaan 23
2712 CB Zoetermeer
079 - 342 99 42
info@louwers.net
www.louwers.net