Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 5 - NOVEMBER 2020

SMC RIJNLAND FYSIOTHERAPEUTEN

Heb je last van hoofdpijnklachten die gerelateerd zijn aan de kaken, aangezichtsverlamming, klemmen, knarsen, oorsuizen, onbegrepen oorpijn, keel- en slikklachten of duizeligheid? Bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten is orofaciaal fysiotherapeut Michael de Rover gespecialiseerd in de behandeling van mensen met klachten rondom het hoofd- en halsgebied tot en met de schoudergordel. Zij komen meestal op advies van de tandarts, kaakchirurg of huisarts bij hem terecht. Je kunt echter ook zonder verwijzing een afspraak met de orofaciaal fysiotherapeut maken. 

Wat kan onze orofaciaal fysiotherapeut voor jou betekenen?

“Tijdens de uitgebreide intake van een uur, onderzoek ik de patiënt en stel ik vragen die moeten leiden tot een analyse van het functioneringsprobleem. Is de klacht acuut ontstaan of geleidelijk aan erger geworden? Hoe lang bestaat de klacht en door welke specialist(en) ben je al behandeld? Zo kan ik filteren of de klacht meer gerelateerd is aan het kaakgewricht, de kauwspieren of de nek. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Wat zijn je wensen en doelen? Bij het onderzoek van hoofd-, oor- en kaakpijn meten we ook hoe de kaak en nek beweegt. Hoe ver kan de mond open? Hoe is de spierspanning in het gezicht en de hals? We gaan op zoek naar triggerpoints die vaak bij hoofd- en oorpijn voorkomen. Na het onderzoek maak ik een behandelplan met fysieke behandeling zoals mobilisaties of dry-needling en oefeningen waar de patiënt met mij én thuis mee aan de slag gaat.”    

SMC RIJNLAND

WELKE KLACHTEN KOMEN VAAK VOOR?
“Veel mensen hebben pijn aan hun kaken die uitstraalt naar hoofd en nek. Ze hebben moeite met praten en eten, omdat de spieren rond hun kaakgewricht stijf en pijnlijk zijn. Ook hebben ze vaak pijn met kauwen, knappende kaakgewrichten en soms een beperkte mondopening. Regelmatig zie je een combinatie van deze pijnklachten met hoofdpijn. Veel klachten komen voort uit klem- en mondgedrag als gevolg van stress. Ze verbijten zich letterlijk! Dat gebeurt onbewust ’s nachts maar ook overdag. Dan bijten ze op hun nagels, kauwen op een pen of kauwen overmatig veel kauwgom. Spieren in en rond de mond raken dan overbelast. Met tips en oefeningen probeer ik de patiënt ervan bewust te maken dat klemmen, kauwen of tandenknarsen gerelateerd is aan spanningen en gedrag.”

VAN BEWUSTWORDING NAAR HERSTEL!
“Bij oorsuizen blijft een geluid constant in je hoofd zitten. Dat kan te maken hebben met gehoorschade, maar ook door overprikkeling van je nek of kaak. Met behandeling van de nek en kaak kun je deze klachten bij ongeveer 25% van de mensen verminderen. Bewustwording van het probleem is de start van het herstel! Sommige mensen negeren hun klachten te lang, waardoor die erger worden en dat is een gemiste kans,” besluit Michael die als orofaciaal fysiotherapeut aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF).

SMC RIJNLAND FYSIOTHERAPEUTEN
Violiervaart 22
2724 VR Zoetermeer
079 – 500 17 92
info@smc-rijnland.nl
www.smc-rijnland.nl