gemeente zaoetermeer afdeling handhaving

De nieuwe Drank- en Horecawet is in 2013 ingevoerd om gezondheidsschade bij jongeren te voorkomen en verstoring van de openbare orde door alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. In 2014 werd de leeftijdsgrens aangepast van 16 naar 18 jaar. Ook moesten gemeenten een preventie- en handhavingsplan opstellen waarin beschreven staat hoe ze ervoor zorgen dat er geen alcohol geschonken wordt aan jongeren onder de 18. Goede naleving van deze nieuwe wet is essentieel. Iedere gemeente streeft immers naar minder agressie en geweld, overlast op straat en slachtoffers in het verkeer. Hoe geeft de afdeling Veiligheid  Vergunningen en Handhaving (VVH) van de Gemeente Zoetermeer invulling aan haar preventie- en handhavingsplan? 

Wat kan de drank- en horecacontroleur van Zoetermeer voor de horecaondernemers betekenen?

Marnick Haarbrink is werkzaam bij de Gemeente Zoetermeer als drank- en horecacontroleur. Wie is hij, wat doet hij en wat kan hij betekenen voor de horecaondernemers? “Alleen horecabedrijven met een drank- en horecavergunning mogen alcohol schenken. Ik controleer of ze voldoen aan alle eisen conform de afgegeven vergunningen. Bij evenementen waar alcohol verkocht wordt, controleer ik of de organisatie beschikt over een ontheffing. Goed voorbereid op pad gaan, voorkomt verrassingen. Welke vergunningen bezit het bedrijf, wie zijn de leidinggevenden en wat is de controlegeschiedenis van het bedrijf? Het plaatje moet vóór de controle compleet zijn! Mijn controles bestaan uit meer dan een waarschuwing geven of een boete uitschrijven. We willen de horecaondernemers zeker niet op de huid zitten. Daarom verstrek ik ter plaatse zo veel mogelijk informatie aan de ondernemer. Kennis van de Wet- en regelgeving schept dan een hoop duidelijkheid.” 

gemeente zaoetermeer afdeling handhaving

HORECAONDERNEMERS VAN ZOETERMEER SCOREN GOED!
“Soms kondig ik een controle aan en soms stap ik onverwachts binnen. Allereerst controleer ik de gevelreclame. Beschikt het bedrijf over een deursticker waarop staat dat er geen alcohol verstrekt wordt aan personen onder de 18? Een ontbrekende sticker kan al resulteren in een eerste overtreding. Binnen creëer ik voor mezelf een totaalplaatje. Wordt er alcohol geschonken en staat er alcohol op de tafeltjes? Wie staan er achter de bar? Is de leidinggevende aanwezig die op de vergunning vermeld staat? Barpersoneel, zonder strafblad, moet sowieso minimaal 21 jaar zijn. Ook moeten zij beschikken over het certificaat Sociale Hygiëne. Uiteraard legitimeer ik mezelf met mijn toezichthouderpas. In het algemeen kan ik stellen dat de horecaondernemers in Zoetermeer hun zaken goed op orde hebben.”

SAMEN STREVEN NAAR EEN VEILIGER UITGAANSLEVEN!
“Controle op alcoholverstrekking aan minder-jarigen blijft een lastige zaak. Als een 18-jarige een gin-tonic voor zijn 16-jarige vriendin bestelt, is dat een overtreding. Valt het bar-personeel nu iets te verwijten? Als het rustig is, zou het duidelijk moeten zijn dat er alcohol voor een minderjarige besteld wordt. In een bomvolle tent op een zaterdagavond wordt het lastiger om te constateren dat er sprake is van wederzijdse verstrekking. Ik ga dan wel het gesprek met de ondernemer aan om hem daarop te wijzen. Een goed deurbeleid met legitimatiecontrole en het uitdelen van bijvoorbeeld polsbandjes zou een oplossing kunnen zijn. Ik doe meer dan het bekende vingertje heffen en boetes uitschrijven. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en een goede band met de horecaondernemers moet resulteren in een veiliger uitgaansleven,” besluit Marnick.

GEMEENTE ZOETERMEER AFDELING VVH
Stadhuisplein 1
2711 EC Zoetermeer
14079
antwoord@zoetermeer.nl
www.zoetermeer.nl