Stichting Leergeld Zoetermeer

Voor veel kinderen is het heel normaal. In goede kleding naar school, op de laptop huiswerk maken en sporten bij de plaatselijke vereniging. Voor kinderen uit gezinnen met weinig bestedings-mogelijkheden zijn dergelijke zaken helemaal niet van zelfsprekend. Om deze kinderen mee te laten doen, helpt Stichting Leergeld Zoetermeer.

Steun Stichting Leergeld Zoetermeer en laat elk kind meedoen!

1 op de 9 kinderen in Nederland leeft in armoede. Ook in Zoetermeer en omstreken is dat het geval. Armoede in Zoetermeer? Jazeker. Gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen rond de bijstandsgrens. Maar ook armoede onder werkenden en zzp’ers wordt bijvoorbeeld door laag inkomen en daarmee toenemende schulden steeds groter. Dit resulteert in niet langer beschikken over de financiële middelen om kinderen mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Terwijl dit in deze samenleving als normaal wordt gezien. “Kinderen mogen zich niet achtergesteld voelen, want dan kunnen ze in een isolement raken”, vertelt Mark Schutjens  coördinator van Stichting Leergeld Zoetermeer e.o. “Kinderen moeten altijd mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. In je jeugd is erbij horen essentieel. Ook op school moet je mee kunnen doen als een laptop verplicht is.” Inmiddels ondersteunt de stichting in de regio circa 8000 kinderen. 

Stichting Leergeld Zoetermeer

UITSLUITING VOORKOMEN
In 2005 werd door de Rotaryclub Zoetermeer de vrijwilligersorganisatie Stichting Leergeld Zoetermeer opgericht. Stichting Leergeld Zoetermeer richt zich op schoolgaande kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen. Ook is in bepaalde gevallen ondersteuning mogelijk voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar. De stichting probeert sociale uitsluiting te voorkomen door ervoor te zorgen dat kinderen kunnen meedoen aan activiteiten op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals schoolreisjes, muziekles of lid worden van een sport-of scoutingvereniging. Dit gebeurt vaak in samenwerking met Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds, Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Ook de vele vrijwilligers, Oranjefonds, de gemeente Zoetermeer, Fonds 1818, Skanfonds en politieke partijen dragen de stichting een warm hart toe. Zelf staat Sikkel op de lijst als lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij laat in het midden welke, want er zijn vele partijen die de kinderen een warm hart toedragen. 

LOCAL FOR LOCAL
“Vooral bedrijven kunnen nog meer investeren in de jeugd”, vindt voorzitter Marco Sikkel. “Wij hopen dat het regionale bedrijfsleven Stichting Leergeld Zoetermeer omarmt en een bijdrage levert aan hun toekomstige klanten en werknemers. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten ontwikkelen, goederen leveren en financieel eenmalig of structureel ondersteunen. Wij werken op basis van local for local. We halen lokaal middelen op en zetten ze ook lokaal in.”

PROJECTEN
De komende periode start Stichting Leergeld Zoetermeer met diverse projecten om de stichting onder de aandacht te brengen. Van Oefenen.nl en Taalweek Zoetermeer tot de Kindpas en Schoolspullenpas. Marco: “Met deze passen kunnen kinderen benodigde schoolartikelen, zoals schriften, pennen en gymkleding bij deelnemende winkels aanschaffen. Maar ook een keer een nieuw paar schoenen, jas of sportattributen. Eindelijk een keer iets leuks uitzoeken.”

079 - 316 23 84
info@elkkinddoetmee.nl 
www.elkkinddoetmee.nl