tigra

We kennen allemaal het spreekwoord voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. En dat is precies waar TIGRA Zoetermeer een rol in kan spelen. TIGRA is een landelijk netwerk van bedrijfsfysiotherapeuten en adviseurs en heeft als missie om alle werknemers in Nederland fluitend het pensioen te laten halen door hen gezond, vitaal en met plezier aan het werk te houden. Om daarvoor te zorgen is fysiotherapiepraktijk Corpus Activum aangesloten bij het netwerk van TIGRA. 

Steek een thermometer in jouw bedrijf, hoe gezond en vitaal zijn jouw medewerkers?

We moeten langer doorwerken, maar hoe vertaalt dat zich naar de werkvloer? De fysiotherapeuten van Corpus Activum zien vaak cliënten met fysieke klachten in relatie tot werk. Zitten werknemers niet goed in hun vel of hebben ze klachten bij het uitvoeren van hun werkzaamheden, dan is dat van invloed op de productiviteit. Dat kan op termijn leiden tot verminderde inzetbaarheid of zelfs verzuim. Hoe kun je dit aanpakken? De dienstverlening van TIGRA is simpelweg te verdelen in drie onderdelen: inzetbaarheid, verzuim en preventie. Denk hierbij aan werkplekonderzoeken bij inzetbaarheid, snelle interventies bij verzuim, en voorlichting en training fysieke belasting bij preventie. 

TOTAALPLAATJE
“We hopen meer Zoetermeerse bedrijven aan ons te binden”, zegt vestigingseigenaar Pascal Matla van TIGRA Zoetermeer. “Er zijn namelijk zoveel voordelen aan onze dienstverlening.” Een van de voorbeelden is een werkplekonderzoek. Daarbij denk je al snel aan het voorkomen van een verkeerde houding bij een kantoorbaan, maar ook medewerkers van fysieke beroepen (transport, industrie en bouw) hebben er veel baat bij. “Zij worden ondervraagd en getest op fysieke belasting, maar ook werkdruk, werkwijze, werktijden, werksfeer en werkstress. Zelfs de leefstijl en gezondheid van de werknemer worden daarin meegenomen. Een verkeerde houding is slechts een klein onderdeel van het totaalplaatje.”

tigra

SAMEN TOT EEN OPLOSSING
Bedrijfsfysiotherapeut Pedro de Oliveira Coelho bezoekt de werkplekken. “Het begint met het invullen van een vragenlijst over de fysieke klachten en vervolgens ga ik op de werkplek in gesprek met de medewerkers”, legt Pedro uit. “Dan gaan we dieper in op onder meer de werktijden en werksfeer. Op basis daarvan presenteren we een rapport en proberen in samenspraak met de bedrijfsarts en werkgever tot een oplossing te komen door de probleemfactoren aan te pakken. Aan de werkgever kunnen we bijvoorbeeld aantonen: zoveel procent van de werknemers ervaart te veel werkdruk of zoveel procent ervaart fysieke klachten. We willen met de werkgever een relatie aangaan, zodat alle problemen in het bedrijf bespreekbaar zijn. Hierdoor blijft de inzetbaarheid hoog en wordt het verzuim minder. Wij kunnen ook ondersteunen met het opzetten van een gezond beleid binnen het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld met een aanpassing in het werkrooster, een fietsplan opstellen of het eten in de kantine gezonder maken. Misschien is er wel periodiek behoefte aan coaching en voorlichting. Zo kun je in een eerder stadium problemen opvangen. We komen graag na een aantal jaar terug om te kijken hoe het bedrijf er dan voorstaat.”

Baron de Coubertinlaan 31B
2719 EN Zoetermeer
079 - 361 62 46
zoetermeer@TIGRA.nl
www.TIGRA.nl