gemeente zoetermeer

“Er rijdt vanaf 15.15 uur een onbekende blauwe auto met drie inzittenden in de Appelstraat heen en weer. Ze stoppen voor nummer 11 en kijken langdurig naar binnen. We moeten het samen in de gaten houden. Heeft iemand het kenteken al genoteerd?”
Typisch een bericht uit een willekeurige Buurt WhatsApp-groep en waarschijnlijk heel herken-baar. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Inwoners kunnen hun buurt veiliger maken door een Buurt WhatsApp-groep te starten. Dit is een WhatsApp-groep waarin buurt-bewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties. Ondertussen kan de politie worden ingelicht via het alarmnummer 112 en eventueel tot actie overgaan. 

Samen voor een veilige buurt!

Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid gemeente Zoetermeer, Odeke Visser en operationeel specialist Wijkzorg politie Zoetermeer, Bart van Rijn benadrukken het belang van de Buurt WhatsApp-groepen en de buurtpreventieteams Wijk en Agent Samen (WAS-team). “WhatsApp-groepen op wijkniveau bestaan al veel langer,” begint Odeke. 

“In september 2017 zijn we gestart met het project Heterdaadkracht dat inmiddels op wijkniveau acht beheerdersgroepen kent. Bij delicten met grote impact zoals woninginbraken, getuigenoproepen en urgente vermissingen vraagt de politie via de WhatsApp-groep aan buurtbewoners om uit te kijken naar de dader(s). De beheerders ontvangen uiteraard alleen specifieke politieberichten voor de betreffende wijk(en). Vervolgens kunnen zij deze berichten doorsturen naar hun eigen WhatsApp-groep. In Zoetermeer zijn er op dit moment zo’n 200 WhatsApp-groepen actief die aangesloten zijn bij het project Heterdaadkracht. De pakkans wordt zo natuurlijk aanzienlijk vergroot en samen maken we Zoetermeer nog veiliger!” 

gemeente zoetermeer

WIJK EN AGENT SAMEN MEER DAN 15 JAAR SUCCESVOL ACTIEF!
“In iedere wijk in Zoetermeer is een herkenbaar WAS-team actief. Het buurtpreventieteam, bewoners en wijkagenten en Team Handhaving werken samen om hun buurt nog veiliger te maken,” vervolgt Bart. “De WAS-leden surveilleren één keer per maand in koppels door de wijk om misstanden te signaleren en een oogje-in-het-zeil te houden. Is er verlichting defect? Ligt er ergens troep op straat? Staan er ramen en/of deuren open en zijn de bewoners niet thuis? Via portofoons communiceren zij met de wijkagent die als vliegende keep functioneert. Ze doen mee aan heel veel acties zoals o.a. het anti-zakkenrollersteam, de zomerwoninginbraak preventieactie, de Randstadrailacties en de 112 Veiligheidsdag. Verder hebben Politie en Team Handhaving meer feeling met hun wijk, omdat zij via buurtpreventieteams ook informatie verkrijgen. Daarnaast zijn de teams een laagdrempelig aanspreekpunt voor bewoners die onraad ruiken. Al met al zijn de WAS-teams de “ogen en oren” van de wijk die de betrokkenheid enorm vergroten.”  

BUURTPREVENTIE WERKT!
Wilt u zich aanmelden voor een Buurt Whats-App-groep en/of als lid van een Was-team? Nieuwe “ogen en oren” zijn altijd welkom. Uiteraard kunt u ook een keer op proef vrijblijvend meelopen. Aanmelden kan via het e-mailadres buurtpreventie@zoetermeer.nl. Uitgebreide en algemene informatie rondom het thema veiligheid vindt u op www.zoetermeerveilig.nl. 

Heeft u al een Buurt WhatsApp-groep? Dan kunt u het bord en/of deurstickers met de tekst Attentie Buurtpreventie gratis aanvragen via het telefoonnummer 14 079 of het contactformulier. Het bord en de stickers kunnen een preventieve uitwerking hebben op ongewenste personen in uw buurt.  “Alle inwoners in Zoetermeer verdienen namelijk het recht om zich veilig te voelen. Samenwerking tussen inwoners, politie en handhaving resulteert zo in een veilige en leefbare stad,” besluit Odeke.

GEMEENTE ZOETERMEER 
Stadhuisplein 1
2711 EC Zoetermeer
14079
antwoord@zoetermeer.nl
www.zoetermeerveilig.nl