act fysio

Ouderdom komt met gebreken. Het bekende spreekwoord bestaat niet voor niets. Ouderen zijn een kwetsbare groep en met de vergrijzing in Nederland is er veel vraag naar fysiotherapie voor ouderen. Dat merkt ook fysiotherapiepraktijk Act Fysio binnen Gezondheidscentrum Palenstein. De drie fysiotherapeuten van Act Fysio, met elk hun specialismen, volgen verschillende opleidingen om de ouderen nóg beter van dienst te kunnen zijn.

Ouderen voelen zich op hun gemak bij Act Fysio

Artrose, COPD en claudicatio (etalagebenen) zijn slechts enkele voorbeelden van veelgehoorde lichamelijke klachten onder ouderen. Om dit te kunnen behandelen volgen de fysiotherapeuten van Act Fysio verschillende opleidingen. Een van de fysiotherapeuten is Iris Bovendeerd. Zij is momenteel bezig met de masteropleiding geriatrie. Dit is fysiotherapie gericht op ouderen met bijvoorbeeld dementie, parkinson of met een herseninfarct in het verleden. Fysiotherapeut en oedeemtherapeut Jan Kramer, hij doet ook dry needling, heeft onlangs de opleiding voor claudicatio afgerond. Bij iemand met etalagebenen worden de benen tijdens het lopen pijnlijk, waardoor men telkens even stil moet blijven staan. Goed om te weten: een verwijzing door een huisarts of specialist betekent 37 behandelingen per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Collega Evert Boxma is naast fysiotherapeut ook manueel therapeut en handtherapeut en richt zich vooral op klachten binnen de wervelkolom en handen. “Slijtage kun je niet tegengaan, maar ik streef naar minder pijn om optimaal te kunnen
functioneren”, aldus Evert. 

act fysio

GROEPSLES
In de sportzaal van Act Fysio is er elke ochtend (11.00-12.00 uur) een groepsles voor ouderen vanaf ongeveer 60 jaar. Eén of twee keer per week sporten zij in een intieme groep van maximaal zes personen. De therapie is gericht op balans, kracht en uithoudingsvermogen. “We merken dat de patiënten het fijn vinden dat er een fysiotherapeut bij de sportles aanwezig is”, vertelt Iris. “Wij passen de oefeningen aan naar het niveau van de ouderen. Ze bereiken hierdoor soms kleine doelen die wel erg belangrijk zijn, zoals zelf boodschappen doen of de hond uitlaten.” De groepsles is ook sociaal belangrijk voor de ouderen. Door het wekelijks sporten met dezelfde groep ontstaan hechte vriendschappen!

VALPREVENTIE
Ouderen worden lichamelijk kwetsbaarder, maar moeten wel langer thuis wonen. Bij zestig procent van de ouderen die valt, gebeurt dat in huis. “Om die reden doen we ook huisbezoeken om te kijken of we de situatie veiliger kunnen maken”, legt Jan uit. “Het kan een simpele tip zijn, zoals een vloerkleed weghalen, waardoor men minder snel valt. Met onze valpreventie boeken we goede resultaten. Mensen krijgen weer vertrouwen om vrij te bewegen, buiten en thuis.”

DANKBAAR
Het drietal van Act Fysio werkt graag met de oudere doelgroep. “Het is vooral prettig om met ouderen te praten”, vindt Evert. “Ze willen hun verhaal kwijt en wij luisteren graag.” Iris knikt en vult aan: “Als je oudere patiënten langer in behandeling hebt, ontstaat er een vertrouwensband. Ze zijn erg dankbaar.”

Schoutenhoek 43
2722 EJ Zoetermeer
079 - 888 22 88
nfo@actfysio.nl
www.actfysio.nl