Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 3 - JUNI 2020

orthopedisch centrum

Kijk in de ogen van Patricia Jaeger en Rolf Bloem en je ziet het meteen: de algemeen directeur en medisch directeur kunnen niet wachten tot de opening van het splinter-nieuwe Orthopedisch Centrum van de Reinier Haga Groep. Dat is ook niet vreemd gezien het eindresultaat!

‘Orthopedisch Centrum in Zoetermeer brengt zorg naar ongekend niveau’

Natuurlijk had iedereen die betrokken is bij het Orthopedisch Centrum de officiële opening op 29 juni anders voorgesteld. Vanwege het coronavirus worden die dag alleen de medewerkers, op anderhalve meter afstand, welkom geheten. Er wordt gezocht naar een datum later in het jaar om alsnog een feestelijke opening te vieren. “We mogen niet stilletjes aan ons voorbij laten gaan dat dit fantastische Orthopedisch Centrum tot stand is gekomen”, vindt Patricia. “Drie ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep: het HagaZiekenhuis (Den Haag), Reinier de Graaf (Delft en Voorburg) en LangeLand Ziekenhuis (Zoetermeer) én een gefuseerde vakgroep van 20 orthopeden die samenwerken in verschillende aandachtsgebieden, zoals knieën, schouders en heupen. Wij gaan de orthopedische zorg in Nederland naar een ongekend niveau brengen.”

orthopedisch centrum

OP TIJD KLAAR
“Het is onvoorstelbaar dat ondanks het coronavirus alles op tijd af is. Dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht”, geeft ze toe. “De aannemer/installateur moest opeens met minder mensen werken. Daarnaast kwamen veel materialen of onderdelen uit China. Zo werden de operatiekamerpendels in Wuhan gemaakt. Met de laatste cargovlucht kwamen die hierheen, maar zijn zelfs nog even zoekgeraakt op Schiphol.”

CORONAPROOF
Ondanks de eerdere vertragingen door vergunningen en het coronavirus is het nieuwe behandelcentrum op tijd klaar om patiënten te ontvangen. De eerste patiënt stapt op 7 juli binnen. Het Atrium, de grote hal met onder meer espressobar en wachtruimte, is volledig coronaproof ingericht. De overige ruimtes waren al ruim opgezet, zodat men anderhalve meter afstand kan bewaren. Naar verwachting bezoeken jaarlijks ongeveer 70.000 patiënten het Orthopedisch Centrum. “Zij worden behandeld alsof zij in een hotel verblijven, terwijl topklinische zorg wordt geleverd”, is Rolf duidelijk over het 7.500m² grote specialistisch centrum voor behandelingen van het steun- en bewegingsapparaat.

PREVENTIE
‘Als het plan niet werkt, verander het plan. Nooit het doel’ is een tekst op de muur die in het Engels bij enkele fitness-apparaten staat. Aan de overkant van het Atrium is zelfs een atletiekbaan nagemaakt. Het Orthopedisch Centrum voelt daardoor niet als een ziekenhuis aan. Indien patiënten wel aanvullende medische voorzieningen nodig hebben, kunnen zij terecht bij het naastgelegen LangeLand Ziekenhuis. “Orthopedische patiënten zijn meestal niet ziek, maar hebben een aandoening. Voor de operatie lopen zij, als dat kan, zelf naar de operatiekamer. Mobiliteit teruggeven én houden zien wij als onze roeping. Vooral voor de groeiende groep ouderen. Fit worden, blijven bewegen en valpreventie zijn daarbij belangrijk. Zo komt er ook een lifestylecoach die hen helpt”, zegt Rolf, die aangeeft dat de orthopeden nauw samenwerken met onder meer huisartsen, fysiotherapeuten en revalidatieartsen.

SUCCES
In het Orthopedisch Centrum is alles ingericht op de vele specialisaties in de orthopedie. De specialisten gaan elkaar stimuleren en van elkaar leren. Patricia: “Onze medewerkers hebben de expliciete keuze gemaakt om in de orthopedie te werken. Zij gaan enorm veel kennis aan elkaar overdragen. Dat is waar het om draait. Zo veel mogelijk patiënten opereren is niet ons doel. Wij willen orthopedische zorg in Nederland beter maken.”

ORTHOPEDISCH CENTRUM
Toneellaan 2
2725 AK Zoetermeer
079 - 206 55 00
info@rhoc.nl
www.reinierhaga.nl/orthopedie