Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 3 - APRIL 2019

STICHTING LEERGELD ZUID-HOLLAND MIDDEN 

Nog een paar maanden en dan stopt Marco Sikkel bij Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden. Dan treedt hij na negen jaar vrijwillig af als voorzitter. Marco streeft ernaar om vanaf 1 oktober de nieuwe voorzitter te begeleiden, máár is nog op zoek naar zijn opvolger. “Ik zorg ervoor dat de nieuwe voorzitter in een gespreid bedje terechtkomt. Geen kinderen op de wachtlijst en geen rode cijfers, maar zwarte cijfers.”

Opvolger gezocht: Marco Sikkel neemt afscheid als voorzitter Stichting Leergeld

“Ik werd gevraagd en bij gebrek aan beter, ben ik het geworden”, antwoordt Marco Sikkel lachend op de vraag waarom hij negen jaar geleden voorzitter is geworden van Stichting Leergeld Zoetermeer, inmiddels uitgegroeid tot Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden. “Je voelt het enthousiasme van de kinderen als je meegaat naar bijvoorbeeld een fiets-, laptop- of certificaatuitreiking. Wat wij beloven, maken we ook waar. We zijn heel laagdrempelig.” 

STICHTING LEERGELD ZUID-HOLLAND MIDDEN 

MEEDOEN = MEETELLEN
Gezinnen met minimale financiële middelen beschikken vaak niet over genoeg geld om de kinderen mee te laten doen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals schoolreisjes, muziekles of lid worden van een sport- of scoutingvereniging. Stichting Leergeld Zoetermeer, opgericht door de Rotaryclub Zoetermeer, probeert sociale uitsluiting te voorkomen bij schoolgaande kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Ook is in bepaalde gevallen ondersteuning mogelijk voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar, bijvoorbeeld met een babypakket of kindpas. Het motto is: nu meedoen is later meetellen.

TROTS
“Toen ik bij de stichting begon, was er een begrotingstekort van 27.000 euro”, vertelt Sikkel, tevens werkzaam bij Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel. “Ook hingen er allemaal papieren op de muur met ongeveer 400 kinderen die op een wachtlijst stonden. Maar als je kinderen iets belooft, moet je het ook waarmaken. Ik zocht naast Zoetermeer meteen de verbinding met anderen gemeenten. Als de gemeente Gouda dit jaar erbij komt, zijn we gegroeid van één naar twaalf gemeenten. Ik ben er best trots op dat we nu 12.000 kinderen bereiken.”

LIJSTJE
Marco hoopt dat een Zoetermeerder zich geroepen voelt om hem op te volgen en heeft een lijstje met eigenschappen waar zijn opvolger over moet beschikken. “Betrouwbaar, integer, transparant, enthousiast, creatief, innoverend, maar ook verbonden met overheidsbedrijven én bedrijven die een bijdrage aan de samenleving leveren. Vooral bedrijven mogen van mij nog wel een stapje harder doen. Het gaat tenslotte om hun toekomstige klanten en werknemers. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten ontwikkelen, goederen leveren en financieel eenmalig of structureel ondersteunen. Wij werken op basis van local for local. We halen lokaal middelen op en zetten ze ook lokaal in.”

STICHTING LEERGELD ZUID-HOLLAND MIDDEN 

OVERDRACHT
Marco: “Het is net als met kinderen grootbrengen, je moet ook kunnen loslaten. Ik zorg ervoor dat ik Stichting Leergeld keurig achterlaat, met een gezonde financiële situatie, en ik zorg voor een warme overdracht.” Ondanks dat hij dan al weg is, viert Marco op 1 april 2020 wel een feestje mee. Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden bestaat dan 15 jaar!

STICHTING LEERGELD ZUID-HOLLAND MIDDEN 
Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Spreekt het verhaal en de missie van de stichting je aan? Reageer dan via info@elkkinddoetmee.nl. Kijk voor meer informatie over de werkwijze van Stichting Leergeld op de website. 

2701 AC Zoetermeer (Sharebiz)
079 - 316 23 84
06 - 512 935 68
info@elkkinddoetmee.nl
www.elkkinddoetmee.nl