the next step

Na een opleiding aan het werk gaan, is vaak een grote overgang. Natuurlijk worden leerlingen op school aan het denken gezet. Ze volgen lessen arbeidsoriëntatie, arbeidstraining en lopen zelfs stage. Vanaf 18 jaar mogen ze officieel werken. Sommige jongeren hebben al vroeg een duidelijk toekomstbeeld, maar andere hebben een duwtje in de rug nodig. Daarom vond op 14 november 2019 de vierde editie van The Next Step in The Dutch Innovation Factory plaats. Ongeveer driehonderd leerlingen van het praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs uit Zoetermeer konden in een beschutte omgeving kennismaken met potentiële werkgevers. 

The Next Step zorgt voor goede aansluiting naar passende werkplekken!

The Next Step is een samenwerking tussen het Atrium, De Keerkring, Kentalis en de gemeente Zoetermeer. Eén keer per jaar organiseren ze samen de informatiemarkt voor ouders en de oriëntatiebeurs voor leerlingen. Het WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal (WSP ZHC) staat garant voor deskundige begeleiding en ondersteuning bij de plaatsing van een werkzoekende. Zij werven ook ondernemers voor de oriëntatiebeurs. Lokale ondernemers verstrekken daar informatie over hun onder-neming. Naast ondernemers uit Zoetermeer waren er de afgelopen editie ook ondernemers uit Pijnacker-Nootdorp uitgenodigd. Hoe zien de werkzaamheden er nu concreet uit en welke competenties zijn belangrijk? Een kijkje in de keuken kan duidelijkheid scheppen en leiden tot betere keuzes. Een handicap of ziekte hoeft geen belemmering te zijn voor deelname aan de arbeidsmarkt. Verschillende vormen van dagbesteding kunnen dan uitkomst bieden, zoals het werken bij een kringloopwinkel of zorgboerderij.  

the next step

IEDEREEN VERDIENT EEN KANS
Veel ondernemers kampen door de bloeiende economie met een personeelstekort. Samenwerking met het WSP ZHC lijkt een logische optie. “We zijn SEBO gecertificeerd en via mijn betrokkenheid met Zoetermeer On Stage ben ik in contact gekomen met The Next Step,” vertelt directeur Henk-Arie Schra van Van Dorp Hout. “Onze expertise is hout voor buitentoepassingen. We hebben maar liefst 15.000 m2 hout op voorraad. Voor ieder tuinproject hebben we dus de juiste houtsoort in huis. Tijdens de oriëntatiebeurs willen we leerlingen vooral enthousiast maken voor ons bedrijf. Ze kunnen bij ons stage lopen, een interne opleiding volgen en eventueel een arbeidscontract krijgen. Via The Next Step werken er twee jongens bij ons in het bedrijf. Niet iedereen is hetzelfde, maar iedereen verdient een kans!” 

ORIËNTATIE SCHEPT DUIDELIJKHEID
“Voor ons is afval een manier van denken, een kans. Het opgehaalde afval geven we een nieuw leven. Voor onze klanten verwerken we dus een breed scala van afgedankte materialen in bruikbare producten en grondstoffen zoals gerecycled papier, metaal, plastic, glas, houtsnippers, compost, energie en brandstof,” vertelt sitemanager Lars van Buijtene van Renewi Zoetermeer-Pijnacker, een toonaangevend waste-to-product bedrijf. 

“In het kader van onze SEBO-certificering zijn we in contact gekomen met het WerkgeversServicepunt en The Next Step. Tijdens de laatste oriëntatiebeurs hebben we de geïnteresseerde studenten geïnformeerd over onze werkzaamheden en welke rol zij daarin zouden kunnen spelen. Zelf leiden we al heel veel jonge mensen op. Ze starten bijvoorbeeld als bijrijder en uiteindelijk kunnen ze hun chauffeursdiploma behalen. Het idee dat iedereen een kans verdient, spreekt ons aan. We hopen dan ook dat we iets kunnen betekenen voor deze doelgroep.”

VAN DORP HOUT
Voorweg 153
2712 AD Zoetermeer
079 - 351 25 78
info@vandorphout.nl
www.vandorphout.nl

RENEWI
Radonstraat 231
2718 SV Zoetermeer
088 - 700 30 30
info.milieuexpress@renewi.com
www.renewi.com

WSP ZUID-HOLLAND CENTRAAL
Markt 3
2711 CZ Zoetermeer
079 - 346 97 00
info@zhcwerkt.nl
www.zhcwerkt.nl