Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 1 - MAART 2019

gemeente zoetermeer

Zoetermeer bruist! Met jaarlijks ongeveer 200 evenementen kun je dat gerust stellen. De evenementenstad staat bekend om bijzondere evenementen zoals hét Bevrijdingsfestival, Zondag in ’t Park, het Thriller Festival, Bodega Norton Culinair Zoetermeer, Gluren bij de Buren, Halloween, Rastaplas en de Teckeldag. Het aanbod is gigantisch, gevarieerd en gewaardeerd! De organisatie van een publieksevenement begint met de aanvraag van een evenementenvergunning. Kleine activiteiten zoals een straatfeest of een barbecue vereisen slechts een melding. 

Nauwe samenwerking is essentieel voor de facilitering van veilige evenementen!

“We zien dat Zoetermeer zich ontwikkelt qua evenementen, het is een stad die leeft. Risico’s mogen nooit onderschat worden. Daarom evalueren we alle publieksevenementen. Ieder jaar zetten we stappen in dat proces. Veiligheid verdient namelijk de hoogste prioriteit,” vertelt Tim Buirma. Na zijn studie hbo rechten startte hij bij de afdeling VVH. Sinds drie jaar is hij seniormedewerker vergunningen en maakte hij de professionalisering rondom de verstrekking van evenementenvergunningen van dichtbij mee. “Je kunt gerust spreken van een cultuuromslag,” vervolgt Tim. “Onze werkwijze is aanzienlijk verbeterd. Nauwe samenwerking tussen diverse partijen zoals organisatoren, de gemeente, handhaving, politie, brandweer en ambulancediensten is in dat proces essentieel. We hebben inmiddels een goede balans gevonden tussen dienstverlening en het faciliteren van veilige evenementen.”

gemeente zoetermeer

VEILIGHEIDSPLAN BIJ RISICO-EVENEMENT 
“Via onze website kunnen organisatoren voor evenementen die langer dan één dag duren met meer dan 100 deelnemers een vergunning aanvragen. De criteria zijn helder. Zo moet er een duidelijke plattegrond op schaal van het evenemententerrein inclusief de objecten met de juiste afmetingen worden ingediend. In geval van calamiteiten moeten de hulpdiensten het terrein goed kunnen bereiken. Vele vragen passeren de revue. Is het terrein wel groot genoeg voor het verwachte aantal bezoekers? Voldoet het podium aan alle bouwkundige eisen? Zijn de aanwezige kraampjes goed vastgezet? Is er voldoende parkeergelegenheid? Waar bevinden zich de vluchtroutes? Hoeveel verkeersregelaars en beveiligers worden er ingezet en hoe communiceren zij met elkaar? Aan ieder detail wordt gedacht. Bij jaarlijks terugkerende evenementen kunnen we bouwen op eerder gemaakte afspraken.”

SCENARIO’S TRAINEN
“Bij een groot evenement zoals het Bevrijdingsfestival dat georganiseerd wordt door Floravontuur Promotie Zoetermeer en Raad & Daad bespreken we vooraf diverse scenario’s. Wat gaan we doen als er een grote vechtpartij uitbreekt of als er noodweer is? Hoe wordt er verantwoord alcohol geschonken? Welke maatregelen treft de organisatie als er een minderjarige met alcohol wordt gezien of als iemand zich misdraagt? Grote evenementen evalueren we met alle betrokkenen. Wat ging goed, maar kan beter? De focus ligt dus niet alleen op de negatieve aspecten of een klein incident. Plezier staat of valt bij een goed en veilig georganiseerd evenement. Als gemeente faciliteren we dan ook graag deze evenementen,” besluit Tim.

Stadhuisplein 1
2711 EC Zoetermeer
14079
antwoord@zoetermeer.nl
www.zoetermeer.nl