Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 1 - MAART 2020

MENTAL MINTS

Oorspronkelijk komt psycholoog Sumeja Ahmic uit Bosnië-Herzegovina. In 1998 verhuisde zij op 6-jarige leeftijd naar Den Haag, omdat haar vader bij het Joegoslavië Tribunaal ging werken. Als kind zag zij dat de bevolking van haar geboorteland leed onder de nasleep van de oorlog op mentaal gebied. “Het verbaasde me toen al dat daar weinig over gesproken werd en ik vroeg me af waarom mensen zo verschillend reageerden op bepaalde situaties. Als ik mensen beter zou begrijpen, kon ik ze misschien ook helpen. Het was voor mij dé motivatie om psychologie te gaan studeren,” vertelt Sumeja.

Mentalmints: snoepjes-voor-je-brein

In 2017 behaalde zij haar master aan de Universiteit Utrecht in de klinische psychologie. Tijdens haar master werkte ze als psycholoog in opleiding bij Stichting Centrum ’45 en vervolgens als psycholoog bij de GGZ instelling Altrecht in Utrecht. De liefde van haar leven, Arthur Lepelaar, trok haar naar Zoetermeer. Samen met hem als praktijkmanager en Kurdistan Aziz als GZ-psycholoog startten ze Mentalmints in november 2019. Sumeja: “Mentalmints staat voor snoepjes-voor-je-brein. Soms verloopt je leven anders dan je zou willen. Je voelt je minder goed of zelfs slecht. Het dagelijkse leven kan dan een hele opgave zijn en negatieve gedachten kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Het doorbreken en veranderen van die gedachtepatronen kost tijd en energie. Logisch, want sommige patronen hebben zich in de loop van de jaren steeds verder ontwikkeld. Uiteindelijk kom je er alleen niet meer uit. Psychologische hulp creëert inzicht in jouw gedachtepatronen, zodat je je uiteindelijk weer beter kan voelen.”

MENTAL MINTS

MOMENTEEL GÉÉN WACHTTIJD & IS ER EEN KLIK?
“Na verwijzing van de huisarts duurt het minimaal drie maanden voordat je bij de GGZ aan de beurt bent. Dat is natuurlijk erg frustrerend. Wij hanteren momenteel geen wachttijd voor eerstelijns psychologische hulp en je bent dus direct welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Wat zijn je verwachtingen van de behandeling en zijn die realistisch? Is er een klik? Wederzijds vertrouwen is namelijk essentieel voor het verloop van het behandeltraject. Vervolgens vindt de intake plaats waar we naast de verwachtingen ook concrete doelen opstellen zoals: Ik wil van mijn angst af! Aan het eind van iedere sessie vraag ik om feedback via e-mail, zodat cliënten zich gaan realiseren waar ze naar toe willen.”   

WE ZIJN ER VOOR JOU.VOOR NU.STRAKS EN LATER!
“Bij de tweede sessie koppel ik de verstrekte informatie terug en dan gaan we gelijk aan de slag. Mensen zitten hier met een reden, maar daar is een weg aan vooraf gegaan. We beginnen dus echt bij nul door het maken van een levenslijn. Wie ben je? Wat zijn je kwaliteiten en hoe was je gezin van herkomst? Zo creëren we een soort Google Maps voor de mind. Een levenslijn geeft beide partijen inzicht in het huidige gedrag. Toe aan inzicht? Via de site kun je meteen een afspraak maken, óók ‘s avonds! Verder spreek ik meerdere talen en dat vinden expats zeer prettig. Binnenkort start ik met een cursus gebarentaal zodat doven en slechthorenden ook psychologische hulp kunnen krijgen. Iedereen heeft recht op goede, persoonlijke en verzekerde zorg. Wat is jouw verhaal?”

Boerhaavelaan 40
2713 HX Zoetermeer
06 - 81 82 76 14
info@mentalmints.nl
www.mentalmints.nl