Mijn Zaak Zoetermeer MAGAZINE NR 1 - MAART 2019

VoetMedica

Steunzolen nodig? 

Registerpodoloog Irma van der Vliet heeft een passie om mensen met klachten aan voet, knie, heup en knie te helpen.Mobiliteit is immers van belang voor je dagelijkse welzijn. Zeker als je daarbij pijn onder-vindt, kost je dat veel energie.

Luisteren, tijd en aandacht

Irma is al jaren actief in de branche en heeft in de loop van de jaren ervaren hoe belangrijk het is om vooral een goed beeld te krijgen van de problematiek van de cliënt. Waar doet de klacht zich precies voor? In hoeverre beperkt de klacht je in het dagelijks leven? Deze vragen komen onder andere aan bod tijdens een uitgebreid medisch onderzoek. Met de oprichting van haar praktijk VoetMedica volgde Irma haar hart. “Luisteren, tijd en aandacht. Daar draait het bij mij om. Ik neem ruimschoots de tijd voor mijn cliënten. Zo kan ik klachten ook veel beter analyseren. Ze komen bij mij met verschillende klachten aan bijvoorbeeld voeten, knieën, heupen, rug, nek of schouders. Als die klachten gerelateerd zijn aan de voeten kan ik er iets mee. Is er bijvoorbeeld een kromming in de rug die te herleiden is aan de voetstand? Een ontsteking onder de voet? Een goede diagnose is de basis van een effectief herstel.” 

VoetMedica

GEAVANCEERD METEN IS WETEN
Irma: “Iemand heeft bijvoorbeeld een beenlengteverschil. Met behulp van geavanceerde apparatuur zoals de bekkenwaterpas, 2- en 3D-scan, breng ik de voet vanuit allerlei posities zeer gedetailleerd in kaart. Ook kan ik meteen met een video-opname een loopanalyse maken, zodat ik goed zie hoe je afwikkelt en/of je recht loopt. Deze informatie gebruik ik dan om bijvoorbeeld op maat een steunzool te maken die rekening houdt met de voeteigenschappen. Er kunnen onder andere ortheses worden gemaakt voor hallux valgus, klauw- en hamertenen, waardoor je geen eksterogen of blaarvorming krijgt. Het is vakmanschap. Als er steunzolen nodig zijn, houd ik ook rekening met het soort schoenen dat je draagt. De vergoeding van de steunzolen valt trouwens onder de aanvullende verzekering en is niet van toepassing op het eigen risico. Meer expertise nodig? De afgelopen jaren heb ik een uitgebreid netwerk van specialisten zoals fysiotherapeuten, manueel therapeuten, orthopedische schoenmakers en (medisch) pedicures opgebouwd waarmee ik nauw samenwerk. Zo ontstaat écht maatwerk.”

O ZIT HET ZO!
“Natuurlijk is het ook belangrijk om met de cliënt te bespreken hoe klachten voorkomen kunnen worden. Het dragen van hulpmiddelen zorgt voor verlichting. Bewustwording van houding kan ook bijdragen tot klachtenafname. Als je dit vervolgens op beeld kunt laten zien, leidt dit tot beter besef. Steeds vaker komen ook mensen in de praktijk die bijvoorbeeld een medische aandoening hebben waardoor ook voetklachten kunnen ontstaan. Denk aan diabetes of jicht. Dan werkt een totaaloplossing beter,” besluit Irma.

Marotplan 26
2728 EL Zoetermeer
Dublinstraat 20
2713 HS Zoetermeer
06 - 576 712 91
info@voetmedica.nl
www.voetmedica.nl