Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 1 - JANUARI 2021

SMC RIJNLAND FYSIOTHERAPEUTEN

COVID-19. Het meedogenloze coronavirus dat vanaf maart 2020 de wereld beheerst en ons leven rigoureus ontwricht. We zitten nog volop in de tweede golf en de feiten liegen er niet om. Nog steeds komen er dagelijks duizenden nieuwe besmettingen bij. Welke lichamelijke schade richt het coronavirus eigenlijk aan en hoe verloopt het herstel? We vroegen het aan manueel en longtherapeut Lisa Spruit die bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten gespecialiseerd is in de behandeling van ex-coronapatiënten.

Individueel revalidatietraject is essentieel voor optimaal herstel bij ex-coronapatiënten!

“Het coronavirus heeft vooral invloed op de longen en het lijkt erop dat het immuunsysteem nog niet als normaal functioneert,” vertelt Lisa. “Corona is dus niet zomaar een griepje en iedereen kan besmet raken. Van jong tot oud. Verder constateren we dat de nasleep van het coronavirus erg lang kan zijn ongeacht de ernst van de ziekte. Sommige ex-coronapatiënten die wekenlang op de IC lagen, herstelden redelijk snel, terwijl andere met milde klachten veel langer last ondervonden van zeer uiteenlopende klachten. Vooral heftige vermoeidheidsklachten spannen de kroon. Daarnaast komen kort-ademigheid, spierpijn-, gewrichts- en hoofdpijnklachten vaak voor. Klachten die niet alleen de dagelijkse activiteiten belemmeren, maar ook werken en sporten praktisch onmogelijk maken. Na verwijzing van de huis- of longarts, heb je recht op vijftig behandelingen die dan vanuit de basisverzekering vergoed worden.”

SMC RIJNLAND

KLACHTEN & DOELEN IN KAART BRENGEN
“De intake begint met een uitgebreid vragengesprek, zodat we de klachten goed in kaart kunnen brengen. We vragen niet alleen welke beperkingen patiënten ondervinden, maar ook welke doelen ze willen bereiken. Vervolgens onderzoeken we de ademhaling in rust en onder inspanning. In welke mate wijkt de ademhaling af van een normale ademhaling? Tijdens de intake observeren we niet alleen, maar nemen we ook een looptest af en meten de saturatie oftewel het zuurstofgehalte van het bloed. Bij ex-coronapatiënten kan dit percentage lager zijn dan normaal. Ook checken we de hartslag die bij inspanning vaak hoger is dan normaal. Het lichaam moet gewoon harder werken. We starten dus met een nulmeting, zodat we na een paar weken kunnen meten of er verbetering is.”

INDIVIDUEEL REVALIDATIETRAJECT
“Een individueel revalidatietraject is de basis van het herstelproces. Niet alleen is het klachtenbeeld bij iedere patiënt anders, maar ook wijken de doelen af. Sommigen zijn al tevreden met een loopje naar het winkelcentrum, terwijl anderen de halve marathon weer willen lopen. Als je ernstig ziek bent geweest, kun je naast lichamelijke klachten ook last hebben van slaapproblemen, verwardheid, geheugen- en concentratieproblemen en stress. Deze klachten kunnen gevolgen zijn van Covid-19. Als we deze symptomen signaleren, kunnen ze door de nauwe samenwerking met huisartsen en andere disciplines zoals ergotherapeuten, diëtisten en psychologen bij het behandelplan betrokken worden. We starten met ademhalingsoefeningen, zodat normaal ademhalen tijdens rust en inspanning weer mogelijk is. Tot slot bouwen we de conditie- en krachttraining stapsgewijs op. Om terugval te voorkomen, moet je namelijk niet te snel willen herstellen en daarom is “luisteren naar je lichaam” onder deskundige begeleiding essentieel.”

SMC RIJNLAND FYSIOTHERAPEUTEN
Violiervaart 22
2724 VR Zoetermeer
079 - 500 17 92
info@smc-rijnland.nl
www.smc-rijnland.nl