remmelink en zeeman advocaten

De zomervakantie is in zicht. Nog een paar maandjes werken en Nederland trekt er weer massaal op uit. Tijd voor zon, zee, bergen en pure ontspanning. Binnen een dag vliegen we naar het ultieme vrijheidsgevoel. De wereld is immers niet zo groot meer. Even helemaal niets meer. Veel gezinnen hebben hun reis geboekt en genieten van de voorpret. Gescheiden ouders met minderjarige kinderen moeten met hun vakantieplannen naar het buitenland rekening houden met andere factoren. Toestemming van uw gezaghebbende ex-partner is namelijk essentieel. Hoe pakt u het aan en welke procedure kunt u volgen als ex-partner weigert?

Heeft uw ex al toestemming verleend voor de zomervakantie met uw minderjarige kind(eren) naar het buitenland?

“Een echtscheiding is een emotioneel proces voor alle betrokkenen. Het leven wordt verstoord en ingrijpende veranderingen liggen op de loer. Verdriet moeten ex-partners zelf dragen en de kinderen mogen er niet de dupe van worden,” vertelt mr. Nadine Zeeman. “De meeste scheidingen verlopen gelukkig normaal. In andere gevallen resulteert het elkaar dwarszitten in een vechtscheiding. Met de zomervakantie in zicht, merken we dat heel goed met de aanvragen van vervangende toestemming via de rechter,” vervolgt mr. Carine Remmelink. “Deze situatie komt vaak voor. De vakantie is geboekt en de andere ouder weigert toestemming te verlenen voor de vakantie of trekt op het laatste moment de mondeling gegeven toestemming in, c.q. weigert deze te formaliseren middels het gebruikelijke formulier. Als u dus met uw minderjarige kind(eren) naar het buitenland wilt reizen, hebt u “het toestemmingsformulier reizen met een minderjarige” nodig. Dit formulier kunt
u downloaden op www.rijksoverheid.nl.”  

remmelink en zeeman advocaten

TOCH GAAN, IS GEEN OPTIE!
“Toch gaan, is een onverstandig besluit. Zonder toestemming van de ander gezaghebbende ouder zult u op het vliegveld door de douane worden tegengehouden. Uw reis wordt hierdoor voortijdig beëindigd. De Koninklijke Marechaussee is er bovendien extra alert op, omdat er binnen de Europese Unie jaarlijks 1800 kinderen door één van de ouders ontvoerd worden. Als u ons inschakelt, proberen we eerst met uw ex te bemiddelen. Lukt dat niet? Dan vragen we vervangende toestemming via de rechtbank aan. De zitting vindt vervolgens op korte termijn plaats en de uitspraak binnen een maand.” 

REGEL VERVANGENDE TOESTEMMING OP TIJD!
“De rechter vindt het ook belangrijk dat ouders met hun kinderen op vakantie gaan. Er moeten namelijk wel gegronde redenen zijn om toestemming te weigeren, zoals de vrees voor kinderontvoering of een verhoogd risico op terroristische aanslagen. In de meeste gevallen zal de rechter vervangende toestemming verlenen en zijn uitspraak vervangt dan de toestemming van de ex-partner om met de kinderen naar het buitenland te reizen. Vaak blijven dit soort geschillen sudderen tot net voor de zomervakantie. Wij adviseren u dan ook om op tijd schriftelijke toestemming te regelen, zodat er nog genoeg tijd is om eventueel vervangende toestemming aan te vragen. Wij kunnen u ook begeleiden bij het verkrijgen van vervangende toestemming voor het aanvragen van bijvoorbeeld een identiteitsbewijs, paspoort, inschrijving op een school en/of toestemming voor een medische behandeling, wanneer dit geweigerd wordt door de ex-partner,” besluit Carine. 

Regenboogsingel 131
2718 GV Zoetermeer
079 - 361 03 09
info@remmelinkenzeeman.nl
www.remmelinkenzeeman.nl