HUMANITAS ZOETERMEER

Schuldenproblematiek. Het kan iedereen overkomen. Door verschillende oorzaken zoals echtscheiding, werkeloosheid of ziekte kun je plotseling de grip op de financiën verliezen. Het inkomen daalt en de schulden lopen ongemerkt op. Je probeert eruit te komen, maar je mist de kennis om het structureel aan te pakken. Een maatje met een financiële achtergrond zou meer dan welkom zijn. Om alles op een rijtje te zetten en de financiële zaken weer op orde te krijgen. Gelukkig zijn er organisaties die zich vrijwillig inzetten voor mensen met schulden zoals Thuisadministratie van Humanitas Zoetermeer.HTTP:/www.humanitaszoetermeer.nl

Gezocht! Vrijwilligers met een financiële achtergrond voor korte & langdurige schuldtrajecten!

Na een carrière in de financiële dienstverlening wilde Frank van Eijk iets terugdoen voor de maatschappij. Ruim een jaar geleden sloot hij zich aan als vrijwilliger bij Humanitas Zoetermeer. Inmiddels is hij coördinator van de afdeling Thuisadministratie. “We zoeken eigenlijk twee soorten vrijwilligers voor de begeleiding van een schuldentraject,” begint Frank. “Sommige vrijwilligers houden van opruimen, ordenen, cijferen en budget maken om vervolgens aan een nieuwe klus te beginnen. Je hoeft dan niet direct de begeleiding naar een schuldhulpverleningstraject in. Andere vrijwilligers willen juist de diepte ingaan en ondersteunen mensen langduriger bij hun strijd om er financieel weer bovenop te komen.” “We willen dat onze vrijwilligers doen waar ze goed in zijn, maar ook waar zij zich prettig bij voelen,” vervolgt coördinator Marleen van Noortwijk.

HUMANITAS ZOETERMEER

DIGITALISERING IN OPMARS
“We werken nog steeds met de bekende ordners inclusief tabbladen met de overzichtelijke indeling van het Nibud. De laatste tijd krijgen we echter steeds meer vraag, met name van jongeren, naar digitalisering van hun financiële administratie. Helaas zien we ook dat de schuldenproblematiek bij jongeren steeds meer toeneemt. Rekeningen en belastingen komen grotendeels per mail binnen. Digitaal verwerken is dan eigenlijk een logische stap en vertrouwd terrein voor deze doelgroep. Al zijn er ook genoeg ouderen die hun financiële gegevens digitaal willen verwerken. Bijna iedereen heeft immers een smartphone. Op dit moment testen we een nieuw digitaal financieel verwerkingssysteem. Het betreft een gratis app die onze vrijwilligers en hulpvragers kunnen toepassen. Samen met de ontwikke-laar zetten we de puntjes op de i. Het resultaat wordt een digitaal overzicht van schulden, schuldeisers, belastingzaken uitgebeeld in een helder budgetplaatje.”  

JA, IK HEB HULP NODIG!
“De convenanten van EMMA ( Eerder Melden Minder Achterstanden) zijn getekend. Het is een project in samenwerking met de Gemeente Zoetermeer, woningbouwcoöperaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars. Humanitas heeft mede aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van EMMA. Samen met de belangrijkste hulporganisaties in Zoetermeer is het project twee jaar geleden opgestart. Vanaf begin oktober worden de eerste resultaten verwacht. Na een zorgvuldige selectie polst een maatschappelijk werker tijdens een huisbezoek of mensen, in een vroeg stadium van beginnende schulden,  hulp willen. Vervolgens komt de hulpvraag  bijvoorbeeld bij ons terecht. Vroegtijdig  signaleren voorkomt uitzichtloze financiële  wantoestanden. Een kwestie van preventie!”

HUMANITAS ZOETERMEER
“Wil jij mensen een tweede kans geven en heb je affiniteit met cijfers? Iedereen kan vrijwilliger worden. Ervaringsdeskundigen zijn ook welkom. Kwaliteiten? Empathisch vermogen, coachkwaliteiten en geduld. Inzet? Altijd na overleg voor korte en langdurige trajecten. We zijn zuinig op onze vrijwilligers. Beloning? Goede opleidingen en begeleiding, tegemoetkoming in de gemaakte kosten en een verzekering! Interesse? Bel ons vrijblijvend voor meer informatie en/of meld je aan!”

Humanitas Zoetermeer
Croesinckplein 24 - 26B
2722 EA Zoetermeer
www.humanitaszoetermeer.nl

Voor meer informatie:
Cees van Stijn, coördinator Thuisadministratie  
ceesvanstijn@humanitaszoetermeer.nl
06 - 351 155 27