Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 1 - JANUARI 2019

Gateway NINTEC

Vipin Moharir kwam ooit vanuit India naar Nederland voor een studie. Na zijn afgeronde masteropleiding in Maastricht vervulde hij in ons land functies bij Amerikaanse en Engelse bedrijven. Wat hem opviel, was hoe Nederland voor buitenlandse bedrijven dient als toegangspoort tot Europa. Om die reden vestigde hij in 2000 ICT-bedrijf NINtec in Zoetermeer.

Een stukje India in Zoetermeer en stukjes Zoetermeer over heel de wereld

Een bedrijf dat is verspreid over 17 landen met een Europees hoofdkantoor in Zoetermeer? Dat klinkt bijna ongeloofwaardig, maar het is werkelijkheid. Door een oom die in Zoetermeer woonde, kwam Vipin naar Nederland en zette NINtec in Zoetermeer op. “Zoetermeer speelt een belangrijke rol in onze strategie”, zegt de medeoprichter en CEO van NINtec in zijn kleurrijke kantoor aan de Maria Montessorilaan 5. Af en toe gebruikt hij een Engelse term in zijn verhaal: “De aanschaf van dit gebouw is een teken van commitment aan Zoetermeer. Wij zijn hier voor de lange termijn. De goede bereikbaarheid en ook de beschikbaarheid van talent in Zoetermeer zijn erg belangrijk voor ons. Denk aan het Dutch Innovation Park, met zijn bedrijven en bijna 800 hogeschoolstudenten. Zij focussen zich op nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie en databeheer, net als wij. Ook de infrastructuur van deze stad speelt een rol. Wij hebben voortdurend mensen uit andere landen over de vloer. Zoetermeer bruist, dat trekt mensen aan.”

Gateway NINTEC

COMPLEMENTAIRE BEDRIJVEN
Maar wat is NINtec precies? Het maakt onderdeel uit van de Gateway NINtec Group, met daarin twintig bedrijven, actief in 17 landen. Alle bedrijven zijn op basis van het Japanse Keiretsu-principe opgezet, dat betekent complementariteit zoeken in bedrijven en partners. Eén van bedrijven is AutoFacets, Europees marktleider in wat wordt genoemd de digitale transformatie in de automotive-branche. “Wij werken mee aan de next-gen mobiliteit voor mensen en bedrijven”, zegt Vipin. Een andere firma is DiLX, dat staat voor digital logistisch experience. “Daar helpen wij bedrijven met digitale oplossingen voor de supply chain en logistiek. Een voorbeeld: steden worden steeds drukker en e-commerce neemt toe. Hierdoor wordt het voor bezorgers moeilijker om hun werk te doen. Wij bedenken toepassingen op basis van nieuwe technologieën, zoals een self-driving delivery van of een robot. Of denk aan robotisering van de woonomgeving voor ouderen die steeds langer thuis zullen wonen. Daar zijn steeds software, planning en ondersteuning bij nodig. Dat doen wij allemaal. Wij opereren altijd op het snijvlak van wat op dit moment nog niet of net kan, maar straks wel nodig is.” Dat geldt ook voor NINtec’s G’Secure Labs. Vipin: “Daar bieden we bedrijven advies over informatiebeheer en cyberbeveiliging. Tegenwoordig belangrijke topics.”

KWEEKVIJVER
In hun ‘kweekvijver’, zoals Vipin het noemt, telt Gateway NINtec Group verschillende groeibedrijven en start-ups. Innovatieve ideeën worden in de markt gelanceerd met behulp van het eigen investeringsfonds. Een van hun start-ups, AutoDap, bereikte binnen een jaar een marktwaarde van miljoenen. “Dat kan doordat jongeren niet werken volgens de traditionele manier van softwareontwikkeling. Zij denken volledig out of the box”, verklaart Vipin. Heb jij dus een geweldig idee, maar heb je financiering nodig? Laat NINtec in jouw bedrijf investeren! 

INTERNATIONALISEREN
“We zoeken in Nederland gelijkgestemde bedrijven die onderdeel willen zijn van een groter geheel om hun producten en diensten internationaal te kunnen aanbieden. Door onze kantoren wereldwijd kunnen wij slimme combinaties maken van mensen en vaardigheden. Hierdoor verlagen wij de kosten van de technologie en de transformatie, terwijl de kwaliteit blijft gehandhaafd. Zo komen er stukjes Zoetermeer overal in de wereld. Ook om dit te kunnen bewerkstelligen hebben we ons juist hier voor de lange termijn gevestigd.” 

Gateway NINTEC

TRANSFORMEREN
In de huidige wereld van digitale technologie moeten bedrijven steeds sneller transformeren. Tien jaar geleden hadden bedrijven minstens vijf jaar de tijd om te schakelen naar nieuwe technologieën, denk maar aan internet. Maar momenteel is dat slechts 18 tot 24 maanden. Dit jaar streeft NINtec ernaar om tussen de 75 en 100 professionals, gericht op technologietransformatie, vanuit hun wereldwijde vestigingen naar Zoetermeer te brengen. Voor een periode van drie jaar gaan zij werken vanuit het hoofdkantoor. “Een internationaal gezelschap kan Zoetermeer nóg meer een kennis en ICT-stad maken. Dat betekent nogal wat voor de stad. De werkgelegenheid gaat omhoog, maar het heeft ook effect op winkels en woningen.” 

TROTS
Vipin bouwde NINtec op met eigen geld en zonder schulden, samen met twee Indiase vrienden, Niraj Gemawat en Indrajeet Mitra. Zij wonen en werken in India, maar komen geregeld naar Zoetermeer. “Ik heb het bedrijf deels te danken aan de overwaarde van mijn huis in de Houtbuurt”, zegt hij met een lach. “Ik ben erg trots op wat we hebben bereikt.” Vipin keert een aantal keer per jaar terug naar India. “Maar als iemand aan mij vraagt: where is home? Dan antwoord ik: Sweet Lake City in Holland.”

GATEWAY NINTEC 
De Gateway NINtec Group telt twintig bedrijven, verdeeld over 17 landen. Het hoofdkantoor van NINtec is gevestigd in Zoetermeer. NINtec probeert de stad te laten uitgroeien tot dé ICT-stad van Nederland. Mede door te investeren in lokale jongeren, groeibedrijven en start-ups. Jouw bedrijf genoteerd aan de beurs van Mumbai? Ook daarvoor ben je bij NINtec aan het juiste adres.

Maria Montessorilaan 5
2719 DB Zoetermeer (wijk 19 Rokkeveen)
T    079 - 320 0980
E    info@nintec.com
W   www.nintec.com
W   www.thegatewaycorp.com