Mijn Zaak Zoetermeer KRANT NR 3 - APRIL 2019

gemeente zoetermeer

Een kijkje in de keuken van politie en brandweer werd tot 2013 jaarlijks met veel enthousiasme bezocht. De kleinschalige opzet had zo zijn charme. Het politiebureau aan het Burgemeester Wegstapelplein en de brandweerkazerne aan de Brusselstraat waren een dankbaar decor voor diverse demonstraties. In 2013 ontstond het idee voor een andere koers. Naast de politie en de brandweer werden ook bedrijven en instanties uitgenodigd die veiligheid hoog in het vaandel hebben zoals het Rode Kruis, de Reddingsbrigade en Defensie. In 2014 was de eerste editie van de 112 Veiligheidsdag Zoetermeer op het evenemententerrein bij het Silverdome in het Van Tuyllpark een feit én een groot succes met ruim achtduizend dolenthousiaste bezoekers van jong tot oud.

De 112 Veiligheidsdag Zoetermeer belooft op 18 mei 2019 weer een spectaculaire belevenis te worden!

Vanwege de kosten, de impact op operationele diensten en de ruime voorbereidingstijd werd na de editie van 2015 besloten de 112 Veiligheidsdag tweejaarlijks te organiseren. Noteer zaterdag 18 mei 2019 maar alvast in je agenda! Van 10.00 tot 16.00 uur is het evenemententerrein bij Silverdome aan de Van der Hagenstraat omgetoverd tot hét podium waar ambulances, brandweer, defensie, politie, handhaving en andere veiligheidspartners aan het publiek demonstreren hoe zij samenwerken aan een veilige stad. Achter de schermen zijn vertegenwoordigers van alle disciplines al vanaf oktober 2018 bezig met de organisatie van dit groots opgezette evenement. Ben je er de vorige keer bij geweest? Dan bestaat er geen twijfel. De 112 Veiligheidsdag Zoetermeer
2019 mag je gewoon niet missen! 

gemeente zoetermeer

DOEL & BETEKENIS
“Onbekend maakt onbemind. Politie en brandweer doen natuurlijk veel meer dan het publiek ziet. Een veilige stad lijkt zo vanzelfsprekend. Niets is echter minder waar,” vertelt een vertegenwoordiger van de gemeente. “We willen de inwoners van Zoetermeer en met name de jeugd kennis laten maken met verschillende minder bekende activiteiten van o.a. politie, brandweer, handhaving en andere hulpdiensten op het gebied van veiligheid. Ruim 245 deelnemers uit alle geledingen staan die dag paraat. Ook zijn er buurtpreventieteams en politievrijwilligers aanwezig met voorlichting over wijkveiligheid en de rol van de wijkbewoners. Samen zorgen we uiteindelijk voor een veilige en prettige woonomgeving!” 

gemeente zoetermeerVAN VLAM IN DE PAN TOT LANDING TRAUMAHELIKOPTER
Naast de demonstraties is er veel te zien en te doen. Zo staat er bij de brandweer een mobiele opstelling van “Vlam in de pan”. Belangstellenden leren onder deskundige begeleiding van brandweermannen en -vrouwen om de vlam in de pan zelf te blussen. Welke handelingen moet je wel en welke handelingen moet je zeker niet verrichten? Er is ook een rookcontainer aan-wezig waar men kan ervaren hoe je een woning vol rook veilig kunt verlaten. In de miniwoning die er ook staat, wordt uitleg geven hoe men bij het gebruik van huishoudelijke apparaten op brandveiligheid kan letten. Op het terrein dat veilig afgezet is met dranghekken vinden de grote demonstraties plaats. Hoe verloopt de samenwerking tussen politie, brandweer en ambulancepersoneel bij beknelling van inzittenden na een auto-ongeluk? Hoe blust de brandweer een voertuigbrand en wanneer wordt een redvoertuig ingezet? Hoe verloopt een uitpraatprocedure door politiebikers? Verder demonstreren politiepaarden hun kunsten. Ook team Handhaving geeft een demonstratie. Natuurlijk zal de landing van een traumahelikopter niet ontbreken, onder voorbehoud van beschikbaarheid en weersomstandigheden. Tijdens de 112 Veiligheidsdag zie en ervaar je hoe alle disciplines samenwerken en elkaar versterken. Het definitieve demonstratieprogramma inclusief tijdstippen staat vanaf begin mei op www.zoetermeerveilig.nl.  

FOCUS OP KINDEREN & ONVERGETELIJKE HERINNERINGEN
Verveling is uit den boze, want de demonstraties die Commandant Blusgraag aankondigt, sluiten bijna naadloos op elkaar aan. De meeste activiteiten en demonstraties zijn uitermate geschikt voor kinderen. Er is voor deze doelgroep van alles te beleven. Heb je als kind wel eens op een politie- en/of brandweermotor gezeten? Ook schminken vrijwilligers “echte” hoofdwonden. Bij het Mobil Media Lab wijzen experts op de gevaren van sociale media. De aanwezige historische voertuigen van verschillende disciplines zijn de moeite van bezichtiging meer dan waard. Uiteraard is er ook gedacht aan de inwendige mens. Trek in een mierzoete suikerspin, verkoelend ijsje of een lekkere zak patat? Of les je liever je dorst met een supergezond drankje bij de Vitaminebar? Al met al is de 112 Veiligheidsdag Zoetermeer een aaneenschakeling van onvergetelijke herinneringen. Vastleggen met je mobiel of foto-camera lijkt een overbodige tip. Niet komen is eigenlijk een gemiste kans. Alle inwoners van Zoetermeer zijn hierbij van harte uitgenodigd!

gemeente zoetermeer

OPENING OM 10.30 UUR DOOR BURGEMEESTER APTROOT EN MARSHALL & CHASE VAN PAW PATROL!
Vanaf 10.00 uur is de 112 Veiligheidsdag Zoetermeer toegankelijk voor het publiek. Vanwege de verwachte drukte en de beperkte parkeergelegenheid adviseren we om te voet of per fiets te komen. Het evenement is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen, maar natuurlijk is iedereen welkom. Verkeersregelaars zullen de toestroom in goede banen leiden. 
Om 10.30 uur opent Burgemeester Aptroot samen met Marshall & Chase van PAW Patrol het evenement officieel. Ze arriveren met een historisch brandweervoertuig  begeleid door een motorpolitieagent. Na het afgaan van de optische en geluidssignalen van alle voertuigen is het evenement officieel geopend! Daarna start het spectaculaire demonstratieprogramma dat door Commandant Blusgraag op ludieke wijze gepresenteerd wordt.
PAW Patrol. Wie kent ze niet? De razend populaire Nickelodeon serie gaat over zes heldhaftige pups die worden geleid door de 10-jarige Ryder. Samen werken ze hard om de inwoners van Adventure Bay te beschermen. Voor hen is er geen klus te groot
en geen pup te klein!

GEMEENTE ZOETERMEER
Stadhuisplein 1
2711 EC Zoetermeer
14079
antwoord@zoetermeer.nl
www.zoetermeerveilig.nl