filmgroep zoetermeer

Ben je net op vakantie geweest? Heb je de eerste verjaardag van je kleinkind gevierd of heb je samen met vrienden een dagje gevist op de Kaag? Waarschijnlijk heb je deze mooie momenten vastgelegd met je mobiel of videocamera. Herinneringen verzamelen, koesteren en delen met familie en vrienden resulteren in een goed gevoel. Een kwestie van herbeleving en napret. Filmen is een populaire hobby. Helaas filmen we vaak teveel en verdwijnt het materiaal, nadat we het één keer bekeken hebben. Een gemiste kans en eeuwig zonde!

Boeiende films maken, leer je bij Filmgroep Zoetermeer!

“Jarenlang was ik bezig met filmen, maar ik miste ondersteuning en feedback van andere hobbyisten. Filmen is namelijk veel meer dan een verhaal vertellen met bewegende beelden. Zo ben ik uiteindelijk bij de club gekomen die in 1972 startte als Smalfilmklub Zoetermeer,” vertelt Ton Smit die sinds drie jaar de public relations verzorgt van Filmgroep Zoetermeer. Sinds een paar jaar maakt de club deel uit van Palet Welzijn, waardoor we kunnen beschikken over een mooie ruimte. Pensionado John Sterk deelt al vijftien jaar iedere woensdagavond zijn technische (computer)kennis met de leden. “Hoe pas je kleurcorrectie toe? Met welke software maak je leuke animaties? Hoe werken Pinnacle, MAGIX en Final Cut Pro X? Je krijgt van ons een kist met gereedschappen, maar je moet wel weten wat die gereedschappen doen voordat je er iets mee kunt. Anders blijf je steken in het toepassen van trucs,” vervolgt John.

filmgroep zoetermeer

FILMEN IS EEN VERHAAL VERTELLEN
“De meeste leden zijn jong begonnen met filmen. Zelf ben ik in 1968 gestart met smalfilmen,” aldus Ton. “Denk maar aan de super8-familiefilmpjes die bij veel mensen nog in een doos op zolder liggen. Doodzonde! Waarom maak je er geen mooie compilatie van inclusief passende muziek? De filmtechniek heeft zich namelijk de afgelopen 50 jaar enorm ontwikkeld. Je hebt zelfs digitale videocamera’s die 4k-kwaliteit registreren. Ook met een mobiel of fototoestel maakt men massaal filmpjes die we al snel goed vinden. Bij ons leer je om opnamen te maken die iets betekenen, een verhaal vertellen. Dat is lastiger met een mobieltje of fotocamera. Met een videocamera kun je in- en uitzoomen. Bovendien is het geluid door toepassing van een externe microfoon beduidend beter.”

WAT VINDEN JULLIE VAN MIJN VERHAAL?
“Onze leden hebben ook behoefte aan feedback op gemaakte filmpjes. Wat kan er beter en/of anders? Soms past de muziek totaal niet bij de film. We leren dus vooral veel van elkaar. Welke apparatuur en/of montagepakketten kun je het best aanschaffen? Hoe zit het met de belichting, ondertiteling of visual effects? Er is ook clubapparatuur beschikbaar. We leren van elkaar de kunst om een (familie)filmpje vanaf de eerste tot en met de laatste seconde boeiend voor de toeschouwers te maken. Maar we doen meer, zoals het filmen van evenementen. Op 18 oktober ’18 hebben we voor het koor ‘New Sound ’78’ met vijf man vanuit verschillende posities een compleet optreden van drie uur geregistreerd in het Stadstheater van Zoetermeer. Het ruwe materiaal van vijf camera’s is vervolgens tot één professionele opname gemonteerd. Ook maken we (korte) speelfilms compleet met script en regisseur. Onze film ‘de Vlaardingervaart’ ontving in 2009 zelfs de hoogste onderscheiding van de NOVA. Kom gewoon een keer langs op woensdagavond en laat zien wat je gemaakt hebt. Je bent van harte welkom!”

FILMGROEP ZOETERMEER
Petuniatuin 7A (ingang Parkdreef)
2724 NB Zoetermeer
06 - 463 685 10
info@fvcz.nl
www.fvcz.nl