zoetermeer on stage

De combinatie van praktijk en theorie binnen het VMBO-onderwijs is uniek en een belangrijke positieve voorwaarde om goed terecht te komen in de samenleving. VMBO-leerlingen moeten echter al op jonge leeftijd een sector kiezen. De juiste beroepskeuze maken is een zoekproces. Want wat weten leerlingen uit het 2e en 3e leerjaar over hun droomberoep? Verkeerde beeldvorming ligt op de loer. De lessen Loopbaanoriëntatie zetten leerlingen ongetwijfeld aan het denken maar hoe ziet een werkdag er daadwerkelijk uit? Zoetermeer On Stage (ZOS) is inmiddels uitgegroeid tot hét podium waar ondernemers uit alle sectoren hun passie delen met hun potentiële opvolgers.

Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?

Donderdag 12 maart 2020 vindt al weer de zevende editie van Zoetermeer On Stage plaats met de aftrap van het VMBO Beroepenfeest in de Dutch Innovation Factory van 13.00 - 16.00 uur en aansluitend een netwerkborrel! Als projectleider is Nicole Hofland verantwoordelijk voor het concept. “Gedurende het schooljaar worden ongeveer 1000 leerlingen van het Oranje Nassau College Clauslaan en Parkdreef, het Beroepscollege Zoetermeer, MAVO Zoetermeer,  het Picasso Lyceum en het Pleysier College voorbereid op het VMBO Beroepenfeest. On Stage is een examenwaardig deel van het Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB)-dossier. Bewustwording is essentieel. Wie ben ik, wat kan ik en welk werk past bij mij en wie en wat heb ik daarvoor nodig? De leerlingen volgen de Junior Networktraining met de thema’s: Hoe presenteer ik mezelf op het Beroepenfeest en hoe onderhoud ik een netwerk? Het nabootsen van praktijksituaties door rollenspelen maakt deze training zeer effectief. Tijdens het Beroepenfeest kunnen ze de geleerde technieken toepassen bij hun zoektocht naar de juiste match. Doen, beleven en verbinden staan centraal!”

zoetermeer on stage

ONBEKEND MAAKT ONBEMIND
Twee enthousiaste ondernemers met het Zoetermeerse SEBO-keurmerk, dat staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, onderstrepen het belang van ZOS. Marc Orth is directeur van Climpex, een landelijk charitatief ingestelde kledinginzamelaar. Dennis Dorst, werkzaam bij Climpex: “In overleg met de gemeente Zoetermeer steunen wij ook lokale goede doelen en instanties zoals zorgboerderijen, opvangtehuizen en schoolprojecten. Onbekend maakt onbemind. Veel leerlingen hebben namelijk geen idee wat we doen en welke rol zij in onze organisatie zouden kunnen spelen. Tijdens de Doe-Dag maken de leerlingen o.a. kennis met het verwerkingstraject van de ingezamelde kleding. We willen ze vooral laten ruiken aan de praktijk van een “onbekende” sector.” 

CREATIEF INGESTELD?
GivingBrandsEnergy is een creatief reclame-bureau met de focus op het leveren van unieke campagnes voor maatschappelijke organisaties en commerciële partijen. “We verlenen al drie jaar met veel enthousiasme onze medewerking aan ZOS,” vertelt senior consultant Ghuislaine Janzen. “Leerlingen hebben vaak geen idee wat ze later willen worden. Er zijn ook zo veel mogelijkheden. De juiste keuze maken, wordt eigenlijk steeds lastiger. Creatief ingestelde leerlingen zijn bij ons van harte welkom. Maar wat vinden ze nou echt leuk? Tijdens de Doe-Dag maken ze bijvoorbeeld een flyer of poster en dan zie je sommige leerlingen gewoon opbloeien. Een beter beeld over jouw droombaan resulteert in betere keuzes!”

VAN VISITEKAARTJE NAAR DROOMMATCH
De rode loper is uitgerold en onder daverend applaus worden de leerlingen ontvangen. De zaal is overzichtelijk ingedeeld in vier sectoren. Jo Weerts praat het Beroepenfeest weer ludiek aan elkaar. Matchmakers begeleiden de leerlingen per ronde naar hun droommatch. De Zoetermeerse wethouders Margreet van Driel en Jan Iedema openen een ronde. Het Beroepenfeest draait om persoonlijke ontmoetingen en het opbouwen van netwerken. Is er een match? Dan worden er visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt voor de Doe-dag op 26 maart 2020. Tot slot wordt er per ronde een prijs uitgereikt voor het mooiste visitekaartje.

ZOETERMEER ON STAGE 
Gezocht! Professionals & matchmakers. Ondernemers, zzp’ers, ouders, bedrijven en organisaties uit alle sectoren nodigen we uit om hun bijdrage te leveren aan ZOS 2020. Interesse? Neem dan contact op met Nicole Hofland.

mail@zoetermeeronstage.nl
www.zoetermeeronstage.nl
@ZmeerOnStage